Kost
Behandlingen af graviditetsdiabetes er først og fremmest diæt, det vil sige en kost, der ikke får blodsukkeret til at blive for højt. Når du har graviditetsdiabetes, er det vigtigt at vide, hvad der påvirker dit blodsukker.
Du vil blive tilbudt en samtale ved en klinisk diætist. Her vil vi gennemgå dine madvaner og sammen tilpasse den anbefalede diæt til din hverdag.
I kosten er det kulhydrater, der får blodsukkeret til at stige. Kulhydrater finder du fx i brød, kartofler, ris, pasta og frugt samt i sukkerholdige produkter som kage, slik, is, kiks, juice og sukkerholdige drikkevarer. Din krop har brug for kulhydrater, så du kan med fordel vælge de kulhydrater, der kommer fra rugbrød og groft brød, fuldkornsris og -pasta samt grøntsager, da de giver et forholdsvis stabilt blodsukker.
- Supplér gerne med ¼ liter mælk og 2-3 stykker frugt dagligt fordelt over dagen. Undgå gerne slik, is, kage, kiks og sukkerholdige drikkevarer.
- Spis gerne 3 hovedmåltider og 2-3 mellemmåltider dagligt.
Motion
Motion er vigtigt, når du har graviditetsdiabetes, da den er med til at stabilisere dit blodsukker. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at gravide er fysisk aktive i mindst 30 minutter om dagen.
Forslag til motion: gåture i rask tempo, løb, cykling, svømning/vandgymnastik, spinning, graviditetsgymnastik, dans, træning med elastik, stavgang.
Måling af blodsukker
Når du har fået konstateret graviditetsdiabetes, bliver du henvist til det hospital, hvor du skal føde. Her vil du få udleveret et blodsukkerapparat og blive oplært i blodsukkermåling. Det er vigtigt at måle dit blodsukker for at se, om behandlingen holder dine blodsukre normale. Dine blodsukkermålinger indsendes ugentligt til svangreafdelingen, ligesom du får målt dit langtidsblodsukker hver måned.
Insulinbehandling
Cirka 20% af kvinder, som udvikler graviditetsdiabetes, kan ikke holde blodsukrene normale alene på diæt og motion. De vil derfor også have behov for insulinbehandling. Insulin gives som en indsprøjtning – ofte som langtidsvirkende insulin til natten og hurtigtvirkende insulin til hovedmåltider.
Hvis du får behov for insulinbehandling, vil du blive tilknyttet en diabeteslæge i svangreafdelingen, som følger dig resten af din graviditet.
Blodtryk og urinprøve
Ved alle besøg i svangreafdelingen vil vi måle dit blodtryk og tage urinprøve for æggehvidestoffer. Dette gør vi blandt andet for at kontrollere for svangerskabsforgiftning, som du har en let øget risiko for, når du har graviditetsdiabetes.