
13 gode råd til, når du skal ud og rejse
Når du har diabetes og skal rejse til udlandet, er der flere forhold, som du skal være opmærksom på. Vi har samlet 13 opmærksomhedspunkter, som vi anbefaler, at du har styr på det. Du kan her på siden også finde en Word-skabelon til at lave et rejsecertifikat.
1) Sygesikringskort
Husk, at det gule sundhedskort ikke dækker som rejsesygesikring uden for Danmark, Færøerne og Grønland. I resten af Europa gælder det blå EU-sygesikringskort, som giver adgang til behandling på samme vilkår som borgere i det land, du besøger. Er der egenbetaling for f.eks. at gå til læge, vil der altså også være egenbetaling for dig.
2) Forsikringer
Det anbefales, at du ud over det blå sygesikringskort, tegner en privat rejseforsikring. Blandt andet for at få dækning for f.eks. egenbetaling og hjemtransport. Husk at oplyse, at du har diabetes. Skal du rejse udenfor Europa, gælder det blå EU-sygesikringskort ikke. Så også her skal du tegne en privat rejseforsikring for at være dækket.
3) Forhåndsgodkendelse
For at være dækket af forsikringen, er det under rejser indenfor EU, en forudsætning at der ikke er foretaget væsentlige ændringer i din behandling og at du ikke har været indlagt indenfor de sidste 2 måneder. Ved rejse udenfor EU er grænsen 6 måneder. Hvis du er i tvivl, skal du tjekke, om du bør have en forhåndsgodkendelse. En forhåndsgodkendelse fortæller om din kroniske og nuværende sygdom vil være dækket på din rejse, hvis du får brug for behandling.
4) Rejsecertifikat
Vi anbefaler, at du medbringer et rejsecertifikat på engelsk, som dokumentation for at du har diabetes. Du kan blive bedt om at forevise rejsecertifikatet i fx lufthavne. Lav dit eget rejsecertifikat her.
5) Pumpesvigt under rejsen
- Husk at medbringe dokumentet, ”Omregning fra pumpe til pen” i tilfælde af pumpesvigt. Har du ingen dokument, så henvend dig til Diabetes Ungeklinikken.
- Kontaktoplysninger på dit pumpefirmas produkt-support
6) Medbring altid
- Insulin, evt. køletaske til insulin
- Udstyr til insulinpumpe: Katetre, slanger, reservoirer, patches, ekstra batterier
- Sensorer
- Blodsukkerapperat og strimler til det
- Ketonapperat og strimler til det
- Langcetter til fingerprikker
- Insulinpenne, både hurtig og langsomvirkende insulin, nåle til penne
- Evt. druesukker og Glucagen Hypokit
7) Opbevaring af insulin og udstyr i håndbagagen
Opbevar altid insulin og udstyr til din diabetesbehandling i din håndbagage, i tilfælde af at din kuffert bliver forsinket eller forsvinder. Fordel evt. i to forskellige tasker, for at mindske risikoen for at miste al din medicin. Hav altid ekstra insulin og udstyr med.
8) Kulde- og varmepåvirkning
Insulin og blodsukkerteststrimler må ikke udsættes for større temperaturudsving og fugt, da det kan ødelægge deres virkning. Insulin og strimler må ikke ligge i et flys kolde lastrum og må typisk heller ikke opbevares ved temperaturer over 30 grader eller i direkte sollys. Du kan beskytte begge dele mod både kulde og varmeudsving samt fugt i en termobeholder. Også blodsukkerapperater er følsomme over for kulde og varme.
9) Ændret insulinbehov
Vær opmærksom på, at dit insulinbehov kan øges eller mindskes, afhængig af om du opholder dig under høje eller lave temperaturer. Mål derfor dit blodsukker lidt oftere de første dage, så du har en fornemmelse af, hvordan du reagerer.
10) Tidsforskelle
Vær opmærksom på, at tidsforskelle kan have stor betydning for dit insulinbehov.
Ved rejse over tidszoner, indstilles uret i insulinpumpen til lokal tid, når du når bestemmelsesstedet.
Anderledes mad, ændret aktivitetsniveau, frostgrader og varme, kan ændre dit insulinbehov.
11) Hvis mit insulin bliver væk
De fleste steder kan man købe insulin. Kontakt evt. producenten inden rejsen for at få oplyst, om du kan købe netop din insulintype i det land, som du skal til.
12) Aktiv ferie
Tal med din diabetesbehandler om fysisk aktivitet på rejsen, der kan være behov for at justere i din behandling.
13) Vigtige telefonnumre
Husk at medbringe relevante telefonnumre til evt. pumpefirma, diabetesbehandler, forsikring mm.