Motion og diabetes

 

Det er godt at være fysisk aktiv


Motion er godt for alle, men især godt, når du har diabetes. Hvis du er fysisk aktiv dagligt eller flere gange om unge, vil du opleve et mere stabilt blodsukker. Det giver desuden psykisk og fysisk velvære at motionere. Motion kræver dog, at du er opmærksom på dit blodsukker. 


  

Når du er fysisk aktiv påvirkes dit blodsukkerniveau. Musklernes optagelse af sukker øges og insulinfølsomheden forbedres. Det betyder, at du har risiko for at få lavt blodsukker i forbindelse med fysisk aktivitet. Afhængig af intensitet og varighed kan du opleve, at blodsukkeret kan blive lavt helt op til et døgn efter aktiviteten.

Blodsukkeret skal helst ligge mellem 7-10 mmol/l før sport. Er dit blodsukker højt og du ikke har taget hurtigtvirkende insulin inden for de sidste 2,5-3 timer, skal du overveje at tage insulin inden aktiviteten.

Har du insulinmangel, vil blodsukkeret ofte stige i stedet for at falde. 

 

Før fysisk aktivitet

 1. Mål blodsukker.
 2. Tag eventuelt ekstra bolus. Hvis dit blodsukker er over 10-12 mmol/l, skal du tage ekstra bolus.
 3. Eventuelt skal du tage mindre insulin til dine kulhydrater samt tage mindre korrektionsinsulin.

 

Under fysisk aktivitet:

 1. Aktivitet under 1 time: Ved kortvarig fysisk aktivitet, kan du afkoble din insulinpumpe.
 2. Langvarig aktivitet, hvor du ønsker at beholde pumpen på: Ved aktivitet, der varer mere end 1 time, kan du benytte den midlertidige basalrate, fx indstillet til 50-80% af den normale basalrate, afhængig af intensiteten af aktiviteten. 
 3. Langvarig aktivitet, hvor du ønsker at tage pumpen af: Hvis du er uden insulinpumpe i mere end en time, skal du kontrollere hver eller hver anden time og tage ca. 50% af det som pumpen anbefaler. 
 4. Er du penbehandlet: Følg dit blodsukker under aktiviteten og indtag kulhydrat efter behov.

 

Efter fysisk aktivitet:

 1. Vær opmærksom på, at den øget insulinfølsomhed kan vare i mange timer, også næste dag.
 2. Hvis du har insulinpumpe: Afhængig af hvor hård aktiviteten har været, og hvordan dit blodsukker reagerer på den fysiske aktivitet, kan du have behov for at reducere basalraten i timerne efter fysisk aktivitet og evt. også om natten. Har du haft pumpen af under aktiviteten og du altid oplever stigende blodsukre efterfølgende, kan du forebygge dette ved at tage 50 % af den basalinsulin som du er gået glip af under aktiviteten.  
 3. Det kan være nødvendigt at tage mindre måltidsinsulin samt mindre korrektionsinsulin i timerne lige efter aktiviteten.
 4. Mål blodsukker i timerne efter sport og eventuelt også om natten, indtil du ved mere om, hvordan din krop reagerer.

 

Vær opmærksom på:

Ved længerevarende eller hård fysisk aktivitet eller i forbindelse med konkurrencer kan du opleve stigende blodsukre under og efter aktiviteten, hvorefter blodsukkeret falder. Dette skyldes forhøjet udskillelse af stresshormoner, som øger blodsukkeret midlertidigt. Blodsukkeret falder ofte af sig selv igen, når træningen er overstået, så vær varsom med at korrigere dit blodsukker alt for meget – tag eventuelt kun halv dosis insulin til at korrigere dit blodsukker med lige efter træningen.

 

 

Fire hurtige råd


1. Motion kan ikke erstatte insulin. Insulin er nødvendig for at fylde glykogendepoterne, så du har sukkerreserver i kroppen. Hvis der ikke er insulin til stede, vil motionen slet ikke sænke blodsukkeret.

2. Du bør altid have druesukker eller andet hurtigt virkende kulhydrat med dig, når du motionerer.

3. Det er meget individuelt, hvordan motion påvirker blodsukkeret. Det er derfor dine egne erfaringer, du må rette dig efter.

4. Tal med dit diabetesteam om, hvordan du bedst gør i forhold til din træning. 

 

 

Motion kan være mange ting:


En gåtur
En cykeltur
Leg, fx hop på trampolin
Havearbejde
Rengøring
Ridning
Holdsport
Enkeltmandssport
Skiferie
Shopping
Sex

Anbefalede links om motion


 

Diabetesforeningen har udviklet en række tips til, hvordan man undgår lavt og højt blodsukker, når man motionerer med type 1-diabetes. 

Gå til infograhic

 

"Sporten gør mig fri" - Læs historie om Bjarne på 21 år, der glemmer, at han har type 1-diabetes, når han spiller Ultimate Frisbee. Find også flere historier på siden.

Læs historie

 

 

Diabetes Ungeklinikken

Supplerende behandlingstilbud fra Steno Diabetes Center Nordjylland

 

Følg os på www.rn.dk/ungdiabetes