Kend din arv

 

Der er de ting, vi gerne vil arve: En flot hårpragt, god humor, et velplaceret tandsæt, en nysynet sportsvogn osv. - og så er der de ting, vi helst ikke vil arve: En mølædt frakke, et depotrum fyldt med udstoppede mår eller ... type 2-diabetes. Arv er ikke noget, vi selv vælger, og selvom du helst vil være fri, så er din risiko for at få type 2-diabetes større jo flere i din familie, der har sygdommen. 

De gode nyheder

 

Er du i risiko for at arve type 2-diabetes, så ser det måske ikke helt så sort ud, som du tror. Du kan faktisk gøre noget for at forebygge type 2-diabetes! 

Det handler godt nok om motion og kost, men det handler ikke om, at du skal bruge en bondegård på sportsudstyr, straffe jern henne i fitnesscenteret 7 dage om ugen eller tabe dig 25 kg inden næste fuldmåne. Har du svært ved at få en god balance mellem kost og motion, er det vigtigt at huske, at selv små ændringer kan være det, der gør den store forskel. Få inspiration til hvad du kan gøre for at forebygge type 2-diabetes.


5 gode råd om forebyggelse

 

 

Mindst 252.000 danskere har type 2-diabetes, og som beregninger viser, vil tallet stige markant mod 2030. Ved du, hvad type 2-diabetes er, hvorfor man får det, eller hvorfor det er så vigtigt at forebygge eller opdage det tidligt?

 

Hvordan snakker jeg med min familie om type 2-diabetes?

 

Diabetes er nok ikke det, du helst vil snakke med din familie om, men det er vigtigt, at du kender din families sygdomshistorie, så du ved, hvad du skal være særligt opmærksom på. Mange ved ikke, at de er i risiko for at få type 2-diabetes, før de får sygdommen. Derfor er de ikke opmærksomme på de tidlige symptomer, eller hvad de kan gøre for at forebygge sygdommen. 

Mangler du inspiration til, hvordan I tager snakken?

Den spørgende måde: Vidste I godt, at type 2-diabetes er arveligt? Jeg troede faktisk, det handlede om alderdom, og at man havde spist for meget sukker.

Rundt-om-den-varme-grød måden: Jeg gad egentligt godt vide, hvor stor min risiko er for at få type 2-diabetes. Ved I, om der er nogle i familien, der har sygdommen?

Quiz-master-måden: Jeg har læst nogle fordomme om type 2-diabetes, og jeg blev virkelig overrasket over, hvor lidt jeg ved om sygdommen. Prøv f.eks. at gætte om det her er sandt eller ej... (læs evt. højt fra siden her)

Den dumme måde: Ved I godt, at det er jeres skyld, hvis jeg ender med at få type 2-diabetes?!

Kampagnefilmen Kend din arv

 

 

 

Symptomer kan være usynlige

Det kan være svært at opdage symptomerne på type 2-diabetes. De udvikler sig langsomt, og de kan være så svage, at man ikke lægger mærke til dem. Ofte kan man tro, at det er tegn på, at man bliver ældre fremfor tegn på en sygdom. Type 2-diabetes kan have udviklet sig i kroppen i mange år, før den bliver diagnosticeret ved en tilfældighed. Det kan være ved et lægebesøg, hvor en skavank viser sig at være en konsekvens af en ubehandlet type 2-diabetes. 

Se typiske symptomer

 

 

Sandt eller falsk?

 

Der er desværre en del misforståelser om, hvad type 2-diabetes er for en størrelse, særligt når det kommer til, hvordan man får sygdommen, og hvordan livet med type 2-diabetes er.

Ved du, hvad der er sandt eller falsk?

 

Type 2-diabetes er en gammelmandssygdom

 

 • Sandt eller falsk?

  FALSK! I takt med, at vi bliver ældre, falder kroppens insulinfølsomhed. Det betyder dog ikke, at det kun er en sygdom, man får som ældre. Flere får type 2-diabetes, og flere får sygdommen konstateret i en ung alder. 

 

Man får ikke type 2-diabetes, hvis man lever sundt

 • Sandt eller falsk?

  FALSK! En sund livsstil er med til at udskyde og i nogle tilfælde endda undgå at udvikle type 2-diabetes,  men den kan dog ikke fjerne den forøgede risiko for type 2-diabetes, du kan have arvet. En sund livsstil kan betale sig. Det er med til at hjælpe ens krop med at forbedre insulinoptagelsen og dermed holde blodsukkeret mere stabilt, selv hvis man har fået type 2-diabetes diagnosen.

 

Graviditetsdiabetes er et tegn på øget risiko for at få type 2-diabetes

 • Sandt eller falsk?

  SANDT! Man får graviditetsdiabetes, fordi kroppen har brug for mere insulin, mens man er gravid, og man har svært ved at producere nok. Man kan sige, at graviditetsdiabetes kan afsløre, at man har en forøget risiko for at udvikle diabetes. Efter endt graviditet har man ofte ikke diabetes længere, men det kan være ekstra vigtigt at ændre/tilpasse sin livsstil, så man bringer sin og sit barns risiko for at udvikle type 2-diabetes ned.

  Læs mere om graviditetsdiabetes her

 

En god start til en ny livsstil

Gør det nemt

Det kan være svært at ændre vaner, finde nye livretter eller begynde at bevæge sig mere. Start med det, du allerede gør og lav små ændringer, så er du hurtigt på vej mod en sundere livsstil. Tag cyklen eller gå i stedet for at tage bilen. Gå en omvej, når du skal ned og handle. Tag trappen i stedet for elevatoren. Udskift sukkerdrikke med lightprodukter. Brug fuldkorn i stedet for alm. pasta eller brød. Tag udgangspunkt i det, du allerede godt kan lide og find nye opskrifter – måske i det asiatiske eller indiske køkken? Husk på at alle små skridt tæller på vejen mod et sundere liv.  

Gør det sammen med andre

Det kan være lettere at gøre noget sammen med andre, så I sammen kan dele det sjove og det sure. Du kan finde aktiviteter med andre mange steder f.eks. foreningslivet, aftenskoler eller dit lokale fitnesscenter. Når du gør noget sammen med andre, kan det hjælpe dig med at bevare motivationen, og det kan være lettere ved at komme afsted.

Gør en forskel for dig selv - og din familie

Gå en tur hver dag – find eventuelt en god podcast eller lydbog, som du kan have i ørerne, mens du går en tur, eller tag din familie med ud, så det er noget, I gør sammen. Man kan også arve gode vaner. Når I sammen som familie har fokus på, hvad I kan gøre for at forebygge type 2-diabetes, hjælper I hinanden nu og i fremtiden.

 

 

Se eller gense webinar om type 2-diabetes

 

Få den nyeste viden om type 2-diabetes fra overlæge og klinisk professor Niels Ejskjær fra Steno Diabetes Center Nordjylland og bliv klogere på, hvordan arv og livsstil kan påvirke din risiko for at udvikle type 2-diabetes.

Varighed: 61 minutter

 


 

Få hjælp til en sundere livsstil

Din kommune har også en række sundhedstilbud til dig, der gerne vil have råd og vejledning til livsstilsændringer eller til dig, der har en sygdom. Du kan se, hvilke tilbud din kommune har på sundhed.dk. Du vil typisk finde tilbuddene til livsstilsændringer under kategorierne ”kost”, ”rådgivning og støtte”, ”rygning” eller ”træning”.

Find lokale sundhedstilbud 

Del budskabet med én du kender

Kender du én, der kunne være interesseret i at vide mere om type 2-diabetes, så del endelig siden med ham eller hende. Hjælp også gerne med at sprede budskabet om, at type 2-diabetes er arveligt, og man derfor kan have øget risiko, hvis man har type 2-diabetes i sin familie.

Del på Facebook | LinkedIn | Twitter | E-mail