Sandt eller falsk


Er der en kur for type 2-diabetes? Kan sygdommen forebygges? Og er det i virkeligheden din egen skyld, hvis du får den? Ja, det kan være svært at finde hoved og hale i, hvad der er rigtig og forkert, når det kommer til type 2-diabetes. Test din viden nedenfor og få aflivet nogle af de mest gængse misforståelser. 

 

Det nytter ikke noget at ændre livsstil, hvis begge mine forældre har type 2-diabetes!

 

 • Sandt eller falsk?

  FALSK! Uanset hvor høj din risiko er for at udvikle diabetes, kan motion og en sund varieret kost og et evt. mindre vægttab, hvis du vejer for meget være afgørende. Det kan udskyde udviklingen af type 2-diabetes i meget lang tid - måske kan du helt undgå at få diagnosen. 

 

Type 2-diabetes er en livsstilssygdom

 

 
 • Sandt eller falsk?

  BÅDE OG! Type 2-diabetes er en arvelig sygdom. Livsstil har en betydning for, hvor tidligt man risikerer at udvikle den. Med sund varieret kost og daglig motion kan man måske helt undgå at udvikle sygdommen. Livsstil har også meget at sige, når det kommer til fysiske komplikationer forårsaget af type 2-diabetes.

 

Diabetes er ikke farligt

 

 
 • Sandt eller falsk?

  FALSK! Uopdaget og ubehandlet type 2-diabetes kan have alvorlige konsekvenser og påvirke din livskvalitet. Læs mere om evt. komplikationer ved type 2-diabetes her.

 

Min bedstefar havde type 2-diabetes, men min mor har det ikke. Så har jeg heller ikke en forhøjet risiko

 

 
 • Sandt eller falsk?

  FALSK. Hvis du har type 2-diabetes i din familie, kan du have en forøget risiko. Din mor kan have levet så sundt, at hun ikke har udviklet sygdommen, eller også har hun ikke opdaget den. Hvis der er type 2-diabetes i din familie, er det en god idé at forebygge med en sundere livsstil samt være opmærksom på evt. symptomer.

  Læs mere om type 2-diabetes og arvelighed her.

 

Type 2-diabetes kan behandles effektivt 

 

 
 • Sandt eller falsk?

  SANDT! Der findes mange måder at behandle type 2-diabetes. Man vil typisk behandle sygdommen med livsstilsændringer samt en medicinsk behandling. Du kan læse mere om behandling af type 2-diabetes her.

 

Det er min egen skyld, at jeg har fået type 2-diabetes

 

 • Sandt eller falsk?

  FALSK! Type 2-diabetes er arveligt. Arv kan man ikke slippe af med. Nogen har meget lille eller ingen risiko for at udvikle diabetes, mens andre er i risiko. Det er ikke nogens skyld, og der er ingen grund til at skamme sig over at have type 2-diabetes.

 

Type 2-diabetes kan spises eller trænes væk

 

 

 • Sandt eller falsk?

  FALSK! Når man først har fået type 2- diabetes, kan man ikke slippe af med sygdommen igen. Den sidder så at sige i kroppen. Men man kan hjælpe ens krop, så den bedre kan omsætte sukker ved hjælp af sund kost og motion. Det kan sænke blodsukkeret, og i nogle tilfælde vil der i et stykke tid ikke være behov for blodsukkersænkende medicin. Selvom man ikke har brug for blodsukkersænkende medicin, har man stadig type 2-diabetes. 

 

Type 2-diabetes giver mange symptomer, og jeg vil kunne mærke, at der er noget galt 

 

 
 • Sandt eller falsk?

  BÅDE OG! Type 2-diabetes kan give mange symptomer: Man skal oftere tisse, er mere tørstig, er mere træt eller har kløe eller tendens til infektioner i hud eller slimhinder. Symptomerne opstår langsomt, og det kan tage år før, at symptomerne er så stærke, at man reagerer på dem. Flere finder ud af, at de har type 2-diabetes ved et tilfælde, fordi man undersøger et problem, der viser sig at være et resultat af en uopdaget type 2-diabetes.

  Læs mere om symptomer her.

 

Al motion og bevægelse er med til at forebygge type 2-diabetes 

 

 
 • Sandt eller falsk?

  SANDT! Det handler ikke om, hvorvidt du dyrker crossfit, danser salsa eller går en tur – det handler om at bevæge sig og få pulsen op, og alt tæller! Find den motionsform du synes er sjov og dyrk den tit, dyrk den med andre, eller dyrk den for din sundheds skyld. 

 

... Fik du også set disse spørgsmål?

 

#1

Type 2-diabetes er en gammelmandssygdom

 

 
 • Sandt eller falsk?

  FALSK! I takt med, at vi bliver ældre, falder kroppens insulinfølsomhed. Det betyder dog ikke, at det kun er en sygdom, man får som ældre. Flere får type 2-diabetes, og flere får sygdommen konstateret i en ung alder. 

#2

Man får ikke type 2-diabetes, hvis man lever sundt

 

 • Sandt eller falsk?

  FALSK! En sund livsstil er med til at udskyde og i nogle tilfælde endda undgå at udvikle type 2-diabetes,  men den kan dog ikke fjerne den forøgede risiko for type 2-diabetes, du kan have arvet. En sund livsstil kan betale sig. Det er med til at hjælpe ens krop med at forbedre insulinoptagelsen og dermed holde blodsukkeret mere stabilt, selv hvis man har fået type 2-diabetes diagnosen.

 

Graviditetsdiabetes er et tegn på øget risiko for at få type 2-diabetes

 

 • Sandt eller falsk?

  SANDT! Man får graviditetsdiabetes, fordi kroppen har brug for mere insulin under graviditeten, og man har svært ved selv at producere nok. Graviditetsdiabetes kan altså på en måde afsløre en forøget risiko for at udvikle diabetes senere i livet. Efter endt graviditet har man ofte ikke diabetes længere, men det kan være ekstra vigtigt at ændre/tilpasse sin livsstil for at bringe sin og sit barns risiko for at udvikle type 2-diabetes ned. 

  Læs mere om graviditetsdiabetes her Del "Kend din arv" på Facebook | LinkedIn | Twitter | E-mail