Vidensbank om diabetes

 

Velkommen til vores lille vidensbank. Her kan du finde viden om diabetes og få gode råd til hverdagen med diabetes. Vi har samlet relevante videoer og webinarer fra SDCN og inkluderet andet viden udgivet i samarbejde med Helbredsprofilen og Videncenter for Diabetes. 


 

Jul og december

  

Børn med diabetes skal være gode til at tælle – især i juletiden hvor julemad og juleknas skal tælles med i regnestykket over kulhydrater og insulin.

I år er der hjælp at hente fra Steno Diabetes Center Nordjyllands nye kravlenisseark, som indeholder et overblik over de ting, børn typisk støder på i december. For hvor mange kulhydrater er der lige i pebernødder, brune kartofler, brændte mandler, risengrød eller fars nisseøl?

Julebordet kan klippes af og hænge på køleskabet eller måske ligge i skoletasken. Børn med diabetes vil genkende kravlenisserne, fra det digitale uddannelsesunivers, som både Aalborg Universitetshospital og Regionshospital Nordjylland har taget i brug i samarbejde med Steno Diabetes Center Nordjylland.

Download i print-venlig version

  


Mental sundhed

 

Se videoer om mental sundhed med Sandie Nymand Johansen, psykolog fra Steno Diabetes Center Nordjylland.

Hun vil løbende tage forskellige emner op om diabetes med en psykologisk vinkel.

 

Om at kunne tænke positivt

Som psykolog Sandie Johansen fortæller, er der oftest et påbud i samfundet om at tænke positivt og se lyst på tingene. Det er dog ikke altid den rette ting at stræbe efter – især når man får en sygdom eller en man holder af får en sygdom.

 

Det er normalt at føle sig udbrændt

Hør psykolog Sandie Johansen fortælle om, hvordan din hjerne er på et særligt arbejde når du passer din diabetes, hvorfor det er trættende, og hvad den behøver for at klare opgaven.


Sex og samliv

 

Se videoer med klinisk sexolog Anette Højer Mikkelsen fra Aalborg Universitetshospital, der giver gode råd til sex og samliv, når man har diabetes.

Videoerne er udviklet af Steno Diabetes Center Nordjylland til brug i vores Facebook-gruppe.

 

Kvinder og kropslige forandringer

Studier viser at op til 35% af kvinder med diabetes oplever seksuelle problemer. Få et indblik i kropslige forandringer hos kvinder med diabetes og hvordan eventuelle problemer kan afhjælpes.

 

Problemer med rejsningsevnen

Anette Højer Mikkelsen sætter i denne video fokus på rejsningsevnen hos mænd og hvordan evt. problemer kan afhjælpes via tabletter, indsprøjtninger og andre hjælpemidler.

 

Intimitet i parforholdet

Klinisk sexolog Anette Højer Mikkelsen fortæller i endnu afsnit om diabetes, sex og samliv. Denne gang med fokus på, hvordan seksuelle udfordringer kan påvirke intimitet og kommunikation i parforholdet og skabe et negativt mønster, som man måske ikke er opmærksom på.

 

Se også

 

Find webinar med Anette Højer Mikkelsen om diabetes og seksuelle problemstillinger.

Webinaret blev afholdt af SDCN d. 15. oktober 2020


 

Pleje af ben og fødder

  

Steno Diabetes Center Nordjylland samarbejder med Helbredsprofilen.dk om at udvikle videoer om behandling og håndtering af diabetes.

Se temarække om, hvordan du passer godt på dine ben og fødder. Find alle videoer fra temarækken her.

  
 

Se også

 

Find flere videoer fra Helbredsprofilen ift. diabetes

Se videoserier om motion og bevægelse og træning under dialyse.

 

 

 

Videncenter for Diabetes

 

Steno Diabetes Center Nordjylland samarbejder med de fire andre Steno Diabetes Centre i landet om at drive Videncenter for Diabetes. På portalen kan du finde forskningsbaseret viden om diabetes samt praksisanvendelige råd, som du kan bruge i hverdagen.

 

 

Type 1-diabetes

Find generel information om type 1-diabetes og behandling af sygdommen? Find også gode råd til livet med diabetes og information om følgesygdomme og graviditet. 

 

Type 2-diabetes

Type 2-diabetes er den hyppigste diabetesform efter 30 års-alderen. Bliv klogere på din risiko for sygdommen, behandlingsmuligheder og det gode liv med diabetes.

 

Generelt om diabetes

Få et indblik i diabetes, find svar om corona-virus og lær mere om graviditetsdiabetes og andre typer for diabetes, heriblandt LADA og MODY.

 

Til fagpersoner

Find information og værktøjer til dig, der arbejder med diabetes, fx vejledninger, opslagsværker, patientforløb og oversigt over medicin til behandling af diabetes.

 

Følg os på sociale medier