Symptomer på type 2-diabetes

Det kan være svært at opdage type-2 diabetes. Symptomerne udvikler sig langsomt, og de kan være så svage, at man ikke lægger mærke til dem. Type 2-diabetes kan have udviklet sig i kroppen i mange år, før den bliver diagnosticeret ved en tilfældighed. Det kan være ved et lægebesøg, hvor en skavank viser sig at være en konsekvens af en ubehandlet type 2-diabetes.

Hold øje med symptomer

Mange med type 2-diabetes opdager først sent, at de har fået type 2-diabetes, fordi kroppen vænner sig til at have et højt blodsukker. Et forhøjet blodsukker er hårdt for kroppen og kan gøre store skader uden behandling. Det er derfor vigtigt at holde øje med symptomer - og vide, at type 2-diabetes ikke altid er så synlig.

 

Hvornår skal man søge egen læge?

Hvis en eller begge dine forældre har/havde type 2-diabetes, og du har et eller flere af de typiske symptomer, kan det være en god ide at tale med din læge, om du bør undersøges for diabetes.

Læs mere

 

Sådan stilles diagnosen

For at få konstateret type 2-diabetes, skal du have et forhøjet langtidsblodsukker. Man vil lave to målinger over en periode. For at have type 2-diabetes skal begge målinger være over 48mmol/mol. Dit langtidsblodsukker er et udtryk for det gennemsnitlige indhold af sukker i blodet de seneste otte uger.

Tørst

Tørst

Du kan opleve en konstant tørst, du ikke kan slukke, uanset hvor meget du drikker. Et højere blodsukker gør dig mere tørstig, fordi det høje sukkerindhold i blodet trækker væske ud af cellerne. Det er med til at udtørre kroppen.

Tissetrang

Tissetrang

Når du drikker mere, vil du naturligt også gå mere på toilettet. Når det højere blodsukker trækker mere væske ud af cellerne og ud i blodet, vil der også være mere væske, der bliver skyllet ud med urinen.

Træthed

Træthed

Når blodsukkeret stiger, får din krop ikke den energi, den har brug for. Selvom du spiser og drikker, kan kroppen ikke omsætte dette til energi, og derfor vil du føle dig mere træt og uoplagt.

Kløe og infektioner

Kløe

Et højere blodsukker gør, at kroppen forsøger at komme af med sukkeret på andre måder, f.eks. ved at du sveder det ud. Svamp og bakterier elsker sukker. Derfor kan man opleve kløe og infektioner på især ”fugtige” områder på kroppen f.eks. skridtet, armhulerne, under brysterne eller mellem tæerne. Kløen gør også, at der lettere kan komme sår, og sårene kan have svært ved at hele.

Det skønnes, at 76.000 danskere lever med uopdaget type 2-diabetes

url

Del "Kend din arv" på Facebook | LinkedIn | Twitter | E-mail

Steno Diabetes Center Nordjylland

Telefon

21 64 13 65

Mail

sdcn@rn.dk