Ungeklinikken har til formål at støtte de unge i overgangen fra en børne- og ungetilværelse med diabetes til et voksenliv med diabetes.
Unge har ofte en ringere blodsukkerkontrol end børn og voksne med diabetes. Årsagerne til dette er dels nedsat insulinfølsomhed i puberteten, dels at de unge er dårligere til at følge deres behandling (compliance). De unge gennemgår både fysiologiske og psykologiske forandringer, der har indflydelse på deres sygdomsforløb, f.eks. skal de unge udvikle deres egen identitet og tage ansvar, herunder også for deres sygdomsforløb.
Parallelt med dette skal deres forældre vænne sig til en ny rolle, hvor de tager mindre ansvar og i stedet støtter den unge i at tage vare på sig selv og sin sygdom. Alt dette medvirker til, at en del unge med diabetes er i risiko for at have en dårligt reguleret diabetes og dermed øget risiko for tidligere komplikationer af diabetes. Der er derfor behov for ekstra opmærksomhed i forhold til, hvordan man sikrer en god transition for disse unge.
Målrettede tilbud til unge har ikke eksisteret i Region Nordjylland indtil før nu, men er blevet efterspurgt af både klinikere på børne- og voksenafdelinger samt af unge med diabetes samt deres pårørende. Det nye tilbud er startet som en supplerende aktivitet på Aalborg Universitetshospital, og vil efterfølgende udbredes til Regionshospital Nordjylland (RHN), der er Steno Partner.

Ungeklinikken vil omfatte følgende
- Dobbeltkonsultationer: Fælles forløb for den unge med deltagelse af personale fra både børne- og voksenafdeling i transitionsfasen. Forløbene vil bestå af konsultationer, hvor der er personale fra både børne- og voksenafdelingen, f.eks. en læge fra voksenafdelingen og en sygeplejerske fra børneafdelingen og/eller omvendt
- Antallet af konsultationer i et forløb vil være afhængigt af den enkelte unges behov. Der forudsættes dog op til fire årlige dobbeltkonsultationer. Nogle unge vil have glæde af muligheden for telefon- eller videokonsultationer suppleret med enkelte konsultationer som fremmøde.
- Et udbygget samarbejde mellem børne- og voksenafdelingerne herunder fælles konferencer for personalet på SDCN og RHN.
Derudover ses på længere sigt et behov for og mulighed for udvikling af følgende:
- Gruppeundervisning for unge og deres forældre og nærmeste pårørende med deltagelse af forskellige relevante fagpersoner (f.eks. læger, sygeplejersker og diætister) og udvidet samarbejde med patientforeninger (Diabetesforeningens ungegruppe). Tilbud til forældre og nærmeste pårørende (f.eks. temaaftener med deltagelse af diabetesteamet og patientforeningen.
- Individuelle konsultationer med andre faggrupper f.eks. psykolog, socialrådgiver, diætist, fodterapeut, sexolog efter behov.
- Digitale løsninger målrettet unge, herunder mulighed for videokonsultationer, virtuelle netværk, apps mv.
- Indsats over for unge med særlige behov, herunder udarbejdelse af ressourceprofiler og mulighed for hjemmebesøg og møder med personale på skoler og institutioner.
- Forskningsaktiviteter med afsæt i igangsatte initiativer med henblik på at skabe evidens på området.
Gå tilbage