Ketoner og syreforgiftning

 

11 ting du skal være opmærksom på

 


Når du har diabetes og skal rejse til udlandet, er der flere forhold, som du skal være opmærksom på. Vi har samlet 11 opmærksomhedspunkter, som vi anbefaler, at du har styr på det. Du kan her på siden også finde en Word-skabelon til at lave et rejsecertifikat og så kan du downloade de 11 punkter i form af en checkliste, som du kan printe ud.


 

1) Sygesikringskort

Husk, at det gule sundhedskort ikke dækker som rejsesygesikring uden for Danmark, Færøerne og Grønland. I resten af Europa gælder det blså EU-sygesikringskor, som giver adgang til behandling på samme vilkår som borgere i det land, du besøger. Er der egenbetaling for f.eks. at gå til læge, vil der altså også være egenbetaling for dig.

 

2) Forsikringer

Det anbefales at du ud over det blå sygesikringskort tegner en privat rejseforsikring. Blandt andet for at få dækning for f.eks. egenbetaling og hjemtransport. Husk at oplyse du har diabetes. Skal du rejse udenfor Europa, gælder det blå EU-sygesikringskort ikke. Så også her skal du tegne en privat rejseforsikring for at være dækket.

 

3) Forhåndsgodkendelse

For at være dækket af forsikringen, er det under rejser indenfor EU, en forudsætning at der ikke er fore-taget væsentlige ændringer i din behandling og at du ikke har været indlagt indenfor de sidste 2 mdr. Ved rejse udenfor EU er grænsen 6 måneder. Hvis du er i tvivl, skal du tjekke, om du bør have en forhåndsgodkendelse. En forhåndsgodkendelse fortæller om din kroniske og nuværende sygdom vil være dækket på din rejse, hvis du får brug for behandling.

 

4) Rejsecertifikat

Vi anbefaler at du medbringer et rejsecertifikat på engelsk, som dokumentation for at du har diabetes. Du kan blive bedt om at forevise rejsecertifikatet i fx lufthavne.

 

5) Pumpesvigt under rejsen

Husk at medbringe dokumentet, ”omregning fra pumpe til pen” i tilfælde af pumpesvigt.

 

6) Medbring altid

  • Insulin til pumpe, katetre, slanger, reservoirer, patches, ekstra batterier
  • Evt. køletaske til insulin
  • Insulinpenne, både hurtig og langsomvirkende insulin, nåle til penne
  • Evt. druesukker og Glucagen Hypokit

 

7) Opbevaring af insulin og udstyr i håndbagagen

Opbevar altid insulin og udstyr til din diabetesbehandling i din håndbagage i tilfælde af at din kuffert bliver forsinket eller forsvinder. Fordel evt. i to forskellige tasker, for at mindske risikoen for at miste al din medicin. Hav altid ekstra insulin og udstyr med.

 

 

8) Kulde- og varmepåvirkning

Insulin og blodsukkerteststrimler må ikke udsættes for større temperaturudsving, da det kan ødelægge deres virkning. Insulin og strimler mål ikke ligge i et flys kolde lastrum og må typisk heller ikke opbevares ved temperaturer over 30 grader eller i direkte sollys. Du kan beskytte begge dele mod både kulde og varmeudsving i en termobeholder. Også måleapparater er følsomme over for kulde og varme.

 

 

9) Ændret insulinbehov

Vær opmærksom på at dit insulinbehov kan øges eller mindskes afhængig af om du opholder dig under høje eller lave temperaturer. Derfor er det vigtigt at måle dit blodsukker lidt oftere de første dage, så du har en fornemmelse af hvordan du reagerer.

 

10) Tidsforskelle

Vær opmærksom på at store tidsforskelle kan have stor betydning for dit insulinbehov.

Ved rejse over tidszoner, indstilles uret i insulinpumpen til lokal tid når du når bestemmelsesstedet.

Anderledes mad, ændret aktivitetsniveau og som tidligere nævnt, temperaturer ved f.eks. solbadning kan ændre dit insulinbehov.

 

 

11) Hvis mit insulin bliver væk

De fleste steder kan man købe insulin. Kontakt evt. producenten inden rejsen for at få oplyst om du kan købe netop din insulintype i det land du skal til.

 

 

12) Aktiv ferie

Tal med din diabetesbehandler om fysisk aktivitet på rejsen, der kan være behov for at justere i din behandling.

                                                                                                                                                                                  

13) Vigtige telefonnumre

Husk at medbringe relevante telefonnumre til evt. pumpefirma, diabetesbehandler, forsikring mm.

 

 

Rejsecertifikat

 

Lav dit eget rejsecertifikat i Word ud fra vores skabelon, hvor du skal tilføje dit navn og din fødselsdato

Download rejsecertifikat

Checkliste

 

Download de 11 punkter og print dem ud som en checkliste. Du kan herfra krydse hvert punkt af, når der er styr på det.

Download checkliste

Anbefalede links om at rejse


 

Diabetesforeningen har samlet en række blogindlæg, hvor andre med diabetes fortæller om at rejse. Læs med og få lidt inspiration herfra. 

Gå til Diabetes Stories

 

 

 

Gå til

Følg os på LinkedIn


 

Følg SDCN på LinkedIn og hold dig opdateret om behandling, klinisk forskning, digitale indsatser, kurser og temamøder i Region Nordjylland samt andre aktiviteter fra Steno Diabetes Center Nordjylland.

 

Gå til LinkedIn


      Find os på www.sdcn.dk