Kend din arv

 

Der er de ting, vi gerne vil arve: en flot hårpragt, god humor, velplaceret tandsæt, nysynet sportsvogn osv. - og så er der de ting, vil helst ikke vil arv: en mølædt frakke, Boxit-rum fyldt med udstoppede mår eller ... type 2-diabetes. Arv er ikke noget vi selv vælger, og selvom du helst vil være fri, så er det din risiko for at få type 2-diabetes op mod 80 %, hvis begge dine forældre har det.

Type 2-diabetes er arveligt

 

Der er mange måder at tage snakken på, og selvom det vigtigste er, at du tager den, så er der måske smarte og mindre smarte måder at indlede snakken på.

Den informative: "Det har åbenbart noget med arvelighed at gøre, når det kommer til type 2-diabetes. Det anede jeg ikke, gjorde I?"

Den nysgerrige: "Hvordan snakkede i egentligt med jeres forældre om deres sygdomshistorie?"

Den interaktive: "Kan I kende forskel på myte og sandhed? Jeg har læst om myter, og jeg blev virkelig overrasket over svarene".

Den dumme: "Ved I godt, at det er jeres skyld, hvis jeg ender med at få diabetes?!"

 

 

Der er mange måder at spørge på

 

Bevares, det kan måske endda være lidt akavet, men det er altså vigtigt, hvis du vil vide, om fremtiden byder på udstoppede mår og type 2-diabetes, fordi så kan du måske stadig nå at gøre noget ved det.

 

Kend din arv-kampagnefilm

 

Arv er en underlig størrelse – det er noget, din familie giver dig, men det er ikke noget, du har bedt om, skrevet på ønskelisten eller måske overhovedet skænket en tanke. Den kan gå fra at være ukonkret til konkret, og det kan være noget af en mavepuster. Tal med din familie, kend din arv – og undgå at få lang næse.

 

Del på de sociale medier

De gode nyheder

 

Har du risiko for at arve type 2-diabetes, har du haft graviddiabetes eller er du blevet vurderet til have prædiabetes, så ser det måske ikke helt så sort ud, som du tror. Du kan faktisk gøre noget! Det handler godt nok om sundhed, men det handler ikke om, at du skal bruge en bondegård på udstyr i Sportmaster, straffe jern henne i fitnesscenteret 7 dage om ugen og tabe dig 25 kg inden næste fuldmåne. Nej, lidt har også ret – alle livsstilsændringer, store som små, tæller.

 

Find gode råd om forebyggelse

Gode råd til at forebygge type 2-diabetes

 

Tal med din familie. Hvis du kender din arv, så kender du også din risiko

Vær opmærksom på symptomer og reager, hvis ét eller flere gør sig gældende.

Når det kommer til motion, så har lidt også ret – cykel på arbejde, tag trappen, gå en ekstra tur rundt om huset – alt tæller.

Spis både bedre og mindre

Skab gode vaner for dig og din familie – foruden at forebygge sygdommens tag i dig, så forebygger du faktisk også dine børns risiko for at udvikle type 2-diabetes. Det er vidst det, man kalder for en ”winwin sitation”.

 

Symptomer på type 2-diabetes

 

Vær opmærksom på, at symptomerne er svage, udvikler sig langsomt fra måneder til år, og din krop kan vænne sig til tilstanden.

Har du én eller flere af symptomerne eller har ét eller flere familiemedlemmer type 2-diabetes?

Få målt dit blodsukker hos lægen og lav en plan.

  • Udtalt tørst
  • Hyppige vandlandning
  • Træthed
  • Hovedpine
  • Mavesmerter

  • Ingen appetit og vægttab
  • Kløen omkring kønsorganerne
  • Større tendens til infektion i hud og slimhinder
  • Almen utilpashed