Udgående sygeplejerske funktioner hos SDCN giver et mere sammenhængende patientforløb

Siden 2019 har Steno Diabetes Center Nordjylland haft positive erfaringer med at sende udgående sygeplejersker til udvalgte afdelinger på hospitalet, hvor personer med diabetes behandles for andre sygdomme, sådan at diabetes stadig huskes og prioriteres. 

Inger Vestergaard, sygeplejerske hos SDCN og Lisa Højgaard Gade, sygeplejerske på nefrologisk afdeling

Udgående sygepleje som nyt initiativ

Det kan være vanskeligt at leve med flere sygdomme på én gang, og skulle forholde sig til to eller flere behandlingsforløb oven i hinanden. Desværre er det virkeligheden for flere patienter med diabetes, da de med baggrund i deres kroniske sygdom har en øget risiko for samtidigt at udvikle en række behandlingskrævende følgesygdomme, f.eks. komplikationer med hjertet, øjnene, nyrerne og fødderne.

For at imødekomme disse patienters særlige behov for sygepleje har Steno Diabetes Center Nordjylland påbegyndt etablering af en udgående sygeplejerskefunktion, hvor sygeplejersken ud over at støtte patienten skal bidrage til, at diabetes er i fokus medens patienten er indlagt i anden afdeling. 

- Det er afgørende, at vi skaber et patientforløb, hvor der tages højde for, at patienten tilses i to forskellige men dog sammenhængende sygdomsforløb. De udgående sygeplejersker er her primusmotor for at sikre, at patienterne får den rette støtte, til også at kunne varetage deres diabetes, fortæller programchef Hanne Ravn Larsen fra Steno Diabetes Center Nordjylland.

På nuværende tidspunkt er der etableret udgående funktioner i samarbejde med kardiologisk- og nefrologisk afdeling, hvor patienter behandles for hjerte- eller nyrekomplikationer. Her tilbyder udgående sygeplejersker samtaler til patienter omkring blodsukkerregulering, medicinering, kost og livsstil samt det generelle hensyn til diabetes.

Udgående sygeplejerske Janni Find fortæller, 

- Når vi går tilsyn på en anden afdeling, er vi meget bevidste om, at patienterne er indlagt med anden sygdom. Vi møder patienterne mens de er mest sårbare, og bestræber os på at tilpasse diabetesvejledningen ud fra den enkeltes ressourcer og behov. Vi møder både patienter, som i forvejen er tilknyttet behandling i SDCN, men vi møder også mange nye patienter. På den måde når vi ud til mange flere med den udgående funktion. Det er vores ønske at vi skaber værdi ved at hjælpe flere patienter med at fremme sundhed gennem optimering af diabetesbehandling og derved forebygge opståen og forværring af følgesygdom

 

 

Janni Find, udgående sygeplejerske hos SDCN

Når der ikke er overskud til diabetes

Gruppen af patienter med diabetisk nefropati og hjertesygdom er valgt som indsatsområde, da kombinationen af diabetes og nyre- eller hjerte-kar-sygdom generelt er kompleks at behandle. Samtidigt er en del af patienterne ved dårligt helbred, og oplever at være ramt af svær træthed og manglende overskud til at tage hånd om deres diabetes. 

Som Inger Vestergaard, udgående sygeplejerske på nefrologisk afdeling, fortæller:

- Patienter med diabetisk nyresygdom der modtager hæmodialyse, er udfordret på mange områder. Dialyse er tidskrævende, og foregår som regel 3 dage om ugen. Sygdommen er ofte forbundet med træthed, kvalme og madlede. Nyresygdommen kommer derfor naturligt til at fylde meget, hvorfor diabetes for mange træder lidt i baggrunden. Patienterne har brug for viden om, hvordan diabetes og nyresygdom påvirker hinanden, og de har ofte brug for støtte fra personalet for at forebygge problemer, fordi de ikke selv har overskuddet- 

En lignende situation gør sig ifølge udgående sygeplejerske Janni Find gældende, for de patienter hun møder på kardiologisk afdeling.

- At blive indlagt akut med hjerte-karsygdom kan være en skræmmende oplevelse. Det får mange patienter til at tage deres liv op til revision. De bliver mindet om, at deres livsstil er af vigtig betydning, og at de selv kan gøre en positiv forskel. Vi gør meget ud af at informere, om den sammenhæng der er mellem risikofaktorer for at udvikle hjertekar-sygdom og diabetes. Vi kan i samarbejde med kardiologisk afdeling tilbyde patienterne livsstilsintervention og anbefale medicinsk behandling, der både optimerer patientens diabetesbehandling, og samtidig nedsætter risikoen for kardiovaskulær sygdom. 

Tværfagligt samarbejde er afgørende

Udover at initiativet fokuserer på forbedring af patientbehandlingen, er det den udgående sygeplejerskes opgave at sørge for, at viden og kompetencer på tværs af afdelingerne bliver styrket, så patienterne får den hjælp, de behøver. 

- Det er den udgående sygeplejerskes opgave at bibringe sundhedspersonalet i de øvrige afdelinger en viden om diabetes, der gør at de også kan støtte patienten og være med til at afdække problemer, der kræver assistance af den udgående sygeplejerske. Sygeplejerskerne i hæmodialysen tager således både hånd om regelmæssig forebyggende fodundersøgelse og måling af blodsukker i forbindelse med dialyse, hvor de skønner behov. Det betyder, at der hurtigt kan handles forebyggende på en del diabetesrelaterede problemer, siger udgående sygeplejerske Inger Vestergaard. 

De udgående sygeplejersker fungerer således som en ekstra støtte for både patienten og sygeplejerskerne i andre afdelinger, hvilket giver positiv feedback fra sundhedspersonalet.

- Vi er glade for samarbejdet på tværs af afdelinger. Det giver mulighed for mere sammenhængende patientforløb og supplerer behandlingen med noget ekstra. Det gavner vidensdeling imellem fagpersoner i form af undervisning og kompetenceudvikling. Vi har mulighed for løbende faglig sparring, og vi arbejder frem mod et fælles mål – at fremme sundhed for den enkelte patient, fortæller Janni Find. 

Udgående sygeplejersker kan blive fremtiden

De supplerende behandlingsinitiativer er igangsat som 3-årige projekter. Samarbejdet med kardiologisk afdeling blev etableret i 2019 medens projektet i nyremedicinsk afdeling blev skudt i gang i april 2021. Selvom projekterne er tidsbegrænsede, håber programchef Hanne Ravn Larsen, at man i fremtiden vil kunne gøre initiativet til en del af den gældende standard.

- Det er en vigtig opgave, blandt andet at undersøge om det giver værdi for patienterne. Noget af det vi skal med disse projekter, er at se, om det kan løftes over til en standardbehandling. Derfor handler det om, at vi skal vise, at det gør en forskel, sådan at det kan blive noget, som alle patienter med diabetes tilbydes fremover.

Inger Vestergaard, udgående sygeplejerske, håber ligeledes på, at initiativerne har sat gang i, at det fremover vil være almindelig praksis, at der er et sygeplejefagligt samarbejde mellem hospitalsafdelingerne.

- Det skal gerne falde sygeplejersken naturligt at spørge ind til diabetesrelaterede problemstillinger, når hun møder en person med diabetes i andre specialer og ved behov sikre kontakt til diabetessygeplejersken i den udgående funktion. På den måde kan vi i højere grad sikre individuelle, sammenhængende patientforløb af høj kvalitet til glæde for patienten.

 

Opdateret