Psyken og type 1-diabetes

Diabetes kan påvirke dit humør og din livskvalitet og kan til tider være svær at overskue i hverdagen. Læs mere om den mentale del af at have diabetes, og om hvordan du passer godt på dig selv.

 

Pas godt på dig selv

Mange lever godt med diabetes og har det psykisk godt. Men der er også mange, som knokler med at passe deres diabetes og oplever, at det påvirker deres humør og livskvalitet.

Det bedste du kan gøre, er at snakke åbent om det. Tingene har det med at blive meget nemmere, når du ikke har noget skjult, da hemmeligheder gør livet for svært. Vær ærlig omkring, at du har diabetes og vis det frem. Også selvom det er svært. Husk på, at der er mange andre, der også har diabetes, og der bliver flere og flere. Det er en god ide at snakke mere i dybden med nogle, du stoler på om, hvordan det er for dig at leve med diabetes. Det kan hjælpe dig til at føle dig bedre tilpas.

Diabetes kan føles som en benspænder; en ting, der afholder dig fra at gøre alt det, du gerne vil og drømmer om. Det kan være nødvendigt at tænke diabetes ind i næsten alt, hvad du gør. Det er hårdt, fordi det kan føles som om din frihed bliver mindre. Det er rigtigt nok, at diabetes indskrænker din frihed, men samtidigt er der muligvis flere ting, end du tror, som faktisk kan lade sig gøre. Du skal bare finde din vej i det. Det kan være meget hjælpsomt at tale med andre, der har diabetes, som måske har fået øje på noget, du ikke har set endnu. Eller spørg din diabetesbehandler om det – de kender mange med diabetes og ved noget om, hvad der har virket for andre. Måske er der en løsning, du ikke har fundet frem til endnu.

Ingen ønsker at være syg. Det gør du heller ikke. Snak med nogen om, hvordan det er for dig, det hjælper. Du skal ikke gå alene med det. Det er også vigtigt at huske, at du er meget mere end din diabetes.