Psyken og diabetes
Pas godt på dig selv
Mange lever godt med diabetes og har det psykisk godt. Men der er også mange, som knokler med at passe deres diabetes og oplever, at det påvirker deres humør og livskvalitet.
Når du er ung, er du i gang med at finde ud af, hvem du er - og hvem de andre er. Det er derfor en tid i dit liv, hvor du er meget opmærksom på dig selv; på hvad du gør, hvad du siger, og hvordan du ser ud. Samtidigt er du også særligt opmærksom på andre mennesker. Hvad gør de - og hvordan er det anderledes end det, du selv gør, siger, tænker og føler. En måde at finde ud af, hvem man er, er nemlig ved at opdage hvem de andre er.
Det SIDSTE, du har lyst til, er at være anderledes, at føle dig udenfor. At have diabetes er på den måde virkelig ikke fedt, fordi mange unge med diabetes netop kan føle, at de kommer til at skille sig ud fra de andre. Det kan føre til, at du så skjuler, at du har diabetes, og i den forbindelse ikke får målt dit blodsukker, taget insulin, justeret din pumpe og generelt passet på dig selv.
Det bedste DU kan gøre, er at snakke åbent om det. Tingene har det med at blive meget nemmere, når du ikke har noget skjult, da hemmeligheder gør livet alt for svært og surt. Vær ærlig omkring, at du har diabetes og vis det frem. Også selvom det er svært. Husk på, at der er mange andre, der også har diabetes, og der bliver flere og flere. Det er en god ide at snakke mere i dybden med nogle, du stoler på om, hvordan det er for dig at leve med diabetes. Det kan hjælpe dig til at føle dig bedre tilpas.
Diabetes kan føles som en benspænder; en ting, der afholder dig fra at gøre alt det, du gerne vil og drømmer om. Det kan være nødvendigt at tænke diabetes ind i næsten alt, hvad du gør. Det er hårdt, fordi det kan føles som om din frihed bliver mindre. Det er rigtigt nok, at diabetes indskrænker din frihed, men samtidigt er der muligvis flere ting, end du tror, som faktisk kan lade sig gøre. Du skal bare finde din vej i det. Det kan være meget hjælpsomt at tale med andre, der har diabetes, som måske har fået øje på noget, du ikke har set endnu. Eller spørg din diabetesbehandler om det – de kender mange med diabetes og ved noget om, hvad der har virket for andre. Måske er der en løsning, du ikke har fundet frem til endnu.
Ingen ønsker at være syg. Det gør du heller ikke. Snak med nogen om, hvordan det er for dig, det hjælper. Du skal ikke gå alene med det. Det er også vigtigt at huske, at du er meget mere end din diabetes. Du er et ungt menneske på vej til at blive voksen og i gang med at finde ud af, hvem du er, og hvem du gerne vil være.
Diabetes er blot én af dine mange sider. Interesser dig for alle dine sider.
Tilbud
Diabetes Ungeklinikken
Telefon
97 66 36 95Sikker mail
Skriv til os med Digital Post (login med MitID)Aalborg Universitetshospital, Syd
9000 Aalborg