Hvad er type 2-diabetes?

Type 2-diabetes er en kronisk sygdom og den hyppigste diabetesform efter 30-års alderen. Selv om sygdommen forekommer mest blandt midaldrende og ældre, så ses den også hos yngre personer. Når man har type 2-diabetes, kan kroppen ikke lave nok insulin til at kompensere for, at kroppen bliver dårligere til at omsætte insulinen. Dette betyder, at kroppen har brug for mere insulin, hvilket skaber et forhøjet blodsukker, som skal behandles.

familie

Hvordan er type 2-diabetes arvelig?

Mange tror, at type 2-diabetes kun er en livsstilsygdom, men det er i høj grad en arvelig sygdom.

Type 2-diabetes er arveligt, men det bestemmes ikke kun af et gen. Derfor er det svært at svare på, hvor meget den enkelte er i risiko for at udvikle type 2-diabetes. Man ved, at hvis der er en forælder, der har type 2-diabetes, er risikoen op til 40%. Hvis begge forældre har det, er det op til 80%. Det er svært at kende sin risiko, men hvis du har diabetes i den nærmeste familie, kan der være en ekstra god grund til at spise sundt og dyrke motion. Type 2-diabetes gør, at din bugspytkirtel har svært ved at følge med og producere nok insulin til kroppens behov. Overvægt, usund kost og manglende motion er med til at presse bugspytkirtlen, og når den ikke kan følge med længere, får man type 2-diabetes.

Hvis du lever på en måde, der presser din bugspytkirtel mindst muligt, kan du forebygge, udskyde eller måske endda undgå at få type 2-diabetes.

Læs mere om type 2-diabetes

 

Tidlig opdagelse og forebyggelse gør en stor forskel

Mange med type 2-diabetes opdager først sent, at de har fået sygdommen, fordi kroppen vænner sig til at have et højt blodsukker. Et forhøjet blodsukker er hårdt for din krop, og det kan gøre store skader på kroppen. Derfor er det vigtigt, at man forbygger type 2-diabetes og opdager det så tidligt som muligt, så man kan behandle sin diabetes. Der findes heldigvis en effektiv behandling af type 2-diabetes, så mange kan leve godt med deres diabetes.

ur

Behandling af type 2-diabetes

Type 2-diabetes bliver behandlet både med medicin og kost og motion. Mange bliver behandlet med tabletter eller antidiabetisk medicin, som skal indsprøjtes dagligt eller ugentligt, men man kan også blive behandlet med insulininjektioner, som man typisk kender fra type 1-diabetes. Desuden spiller kost og motion en stor rolle i at få bedre kontrol med sit blodsukker.

Læs mere om behandlingen

 

Skal man være nervøs for at få type 2-diabetes?

Nej, det skal man ikke. Mange lever rigtig godt med type 2-diabetes, og det kan behandles effektivt. Type 2-diabetes er dog ikke ufarlig, da sygdommen medfører en risiko for at få andre komplikationer, fx problemer med hjertet, nyrerne, øjnene og fødderne. Derfor er det vigtigt at holde sit blodsukker i balance, når man lever med diabetes.

Læs mere om hverdagen