For regions- og hospitalsansatte
Kommende arrangementer
-
Øjenscreening er en vigtig del af forebyggelse og behandling af senkomplikationer hos patienter med diabetes. Tidlig opsporing og intervention af diabetiske øjenforandringer kan forhindre synstab og blindhed. Screening for øjenforandringer omfatter måling af synsstyrke, optagelse af øjenbaggrundsfoto og scanning af øjets gule plet. Resultaterne indberettes i den nationale database for diabetesrelaterede sygdomme.
Øjenscreening som en del af det nyetablerede sammedagsscreening betyder, at patienter får gennemført alle screeningsundersøgelser (øjne, fødder, nyre, nerve, hjerte-kar) ved et besøg og modtager svar den samme dag. Denne model er målrettet patienters behov, reducerer ventetiden og effektiviserer behandlingen for patienter med diabetes.
Dette kursus tilbyder en teoretisk fordybelse i diabetesrelaterede øjensygdomme og praktiske øvelser for at måle syn og tage billeder af øjets baggrund. Dette sikrer et ensartet screeningstilbud af høj kvalitet i Region Nordjylland.
Målgruppe
Bioanalytikere og sygeplejersker, der foretager øjenscreening af personer med diabetes.
Kurset er obligatorisk.Dato og tidspunkt
29. september 2023 kl. 8.30 - 15.45
Sted
Aalborg Universitetshospital
-
Hvad kan data egentligt bruges til? Hvor finder jeg data henne? Og behøver jeg at være en datahaj, for at kunne finde frem til relevante data?
I dette oplæg kommer vi ind på, hvor du kan finde diabetesrelevante data på internettet og tilpasse dem til din arbejdskontekst.
Derudover vil du blive præsenteret for hvordan data kan bruges i praksis – og hvilket billede, der tegner sig af diabetespopulationen på nuværende tidspunkt.
Vi forsøger slutteligt at kigge ind i krystalkuglen for at se, om vi kan forudsige hvilke data, der er nødvendige for at beskrive en fremtidig virkelighed.
Du får blandt andet:- Introduktion til diabetesdata, der kan bruges til videreformidling i egen arbejdskontekst.
- Indblik i hvad viser epidemiologiske data om karakteristika hos borgere/patienter med type 1- og type 2-diabetes?
Dato og tidspunkt
7. november 2023 kl. 14.00-15.00
Supplerende information ved behov
Webinaret vil blive indledet med et oplæg, men der vil blive god mulighed for at stille spørgsmål.
Under webinaret kan du ikke tænde din mikrofon eller video, men der vil være mulighed for at stille spørgsmål løbende via chatten. Du kan ikke se de andre deltagere, og alle spørgsmål stilles anonymt.
Om oplægsholderen
Amar Nikontovic er kvalitetskoordinator og projektleder ved Steno Diabetes Center Nordjylland. Amar er uddannet cand.scient.med. og arbejder til dagligt med data og kvalitetssikring.
-
Diabetes neuropati er en af de mest almindelige komplikationer til diabetes. I dag findes der desværre ingen behandling for nerveskaderne, når det er sket. Forsker Johan Røikjer håber at finde en ny måde at undersøge for diabetes neuropati, så man kan opdage og forebygge neuropati tidligere.
I dette webinar får du et indblik i nyeste forskning indenfor nuværende og fremtidige behandlinger af diabetes neuropati.
Du vil bl.a. blive klogere på:
- Hvorfor får man diabetes nerveskader?
- Hvad forskes der i lige nu indenfor diabetes neuropati?
- Hvordan ser fremtidens behandling af diabetes neuropati ud?
Målgruppe
Webinaret er for dig, der arbejder med personer med diabetes på hospitaler, i kommunen eller i almen praksis.
Under webinaret kan du ikke tænde din mikrofon eller video, men der vil være mulighed for at stille spørgsmål løbende via chatten. Du kan ikke se de andre deltagere, og alle spørgsmål stilles anonymt.
Dato og tidspunkt
10. november 2023 kl. 13.30-14.30
Om oplægsholderen
Johan Røikjer er læge og PhD med fokus på diabetes neuropati, nervesmerter og fodsår. Johan er en af fem unge forskere udvalgt til en arbejdsgruppe under Diabetic Foot Study Group, og har det seneste år vundet flere priser for sin forskning indenfor netop diabetes neuropati.
-
Kom tæt på fremtidens diabetesbehandling
Hvad ved vi om diabetes om 5 år, som vi ikke ved nu? Hvilke teknologier er på vej? Kan vi opdage og forebygge senfølger tidligere?Kom tæt på, hvad der forskes i lige nu, når Steno Diabetes Center Nordjylland inviterer dig, der har diabetes, dine pårørende og dine behandlere til Åben Forskning. Du får mulighed for at møde nogle af vores dygtige forskere og få et kig ind i fremtidens diabetesbehandling.
MålgruppeSundhedsfagligt personale
Dato og tidspunkt
14. november 2023 kl. 17.00 - 19.30
Program
Finder du under "Læs mere og tilmeld dig"Sted
Aalborg Universitetshospital
-
Øjenscreening er en vigtig del af forebyggelse og behandling af senkomplikationer hos patienter med diabetes. Tidlig opsporing og intervention af diabetiske øjenforandringer kan forhindre synstab og blindhed. Screening for øjenforandringer omfatter måling af synsstyrke, optagelse af øjenbaggrundsfoto og scanning af øjets gule plet. Resultaterne indberettes i den nationale database for diabetesrelaterede sygdomme.
Dette kursus bygger ovenpå kurset ”Øjenscreening hos personer med diabetes. Niveau 1”. På niveau 1-kurset blev teoretisk viden om diabetiske øjenforandringer, behandling heraf og uddybende forståelse for at takle udfordringer i øjenscreening gennemgået.
Niveau 2 er et praktisk hands-on heldagskursus, som afspejler et typisk behandlingsforløb af en diabetespatient på øjenafdelingen.
Afvikling af kurset:
Kursusdeltagerne inddeles i grupper af to personer og roterer mellem fem undersøgelses- og behandlingssteder på øjenafdelingen:
- Øjenscreening
- Foto og fluorescein angiografi
- Diabetes ambulatorie
- Laserambulatorie
- Operation for diabetiske øjenforandringer
Hver deltager vil opleve undersøgelse/behandling af 1-3 patienter på hvert behandlingssted. Der er mulighed for give hands-on assistance ved forskellige trin samt uddybende læring mht. behandlingsforløbet.
Målgruppe
Bioanalytikere og sygeplejersker, der foretager øjenscreening af personer med diabetes. Det er en forudsætning for deltagelse i kurset, at du har gennemført ”Kursus i øjenscreening. Niveau 1”.
Kurset er obligatorisk.Dato og tidspunkt
22. november 2023 kl. 8.00 - 15.00
Sted
Aalborg Universitetshospital
-
Mennesker med diabetes kan, efter mange år med sygdommen, opleve, at der opstår skader på blodkar og nerver. Skaderne kan opstå i hele kroppen, men viser sig ofte først i fødderne. Den hyppigste følgesygdom i fødderne er fodsår og ca. 15% af alle med diabetes vil på et tidspunkt udvikle dette. Fodproblemer kan være smertefulde og påvirke menneskets livskvalitet og velbefindende.
Det er en kompleks tværfaglig opgave at behandle fodkomplikationer. Det kræver en stor indsigt i - og viden om diabetes samt de nyeste pleje- og behandlingsprincipper at undgå, at tilstanden opstår eller forværres.
Kommunale sygeplejersker og privat praktiserende fodterapeuter spiller en central rolle ift. at forebygge, pleje og behandle diabetiske fodkomplikationer.
Du får på kurset:
- En state-of-the-art viden om forebyggelse, pleje og behandling af fodkomplikationer forårsaget af diabetes med det formål at kunne anvende denne viden i egen praksis
- En øget forståelse for personer med diabetiske fodsår med det formål at kunne understøtte til øget egenomsorg og livskvalitet
- Mulighed for kollegial sparring med kommunale sygeplejersker og fodterapeuter
Målgruppe
Fodterapeuter med ydernummer og kommunale sygeplejersker
Dato og tidspunkt
1. december 2023 kl. 8.30 - 15.45
Sted
Aalborg Universitetshospital
-
Steno Diabetes Center Aarhus og Steno Diabetes Center Nordjylland inviterer til en appetitvækkende endokrinologisk dag med fokus på diabetes.
Målgruppe:
Målrettet yngre læger med interesse i endokrinologi.Programmet byder på 4 oplægsholdere, som tager deltagerne med på en rejse indenfor forskellige aspekter af diabetes.
Oplæggene vil være en casebaseret gennemgang af et problematisk diabetesforløb, og oplægsholderne vil herigennem give inspiration til karriereveje indenfor diabetes.
Du kan bl.a. høre om:- Gestationel diabetes
- Prednisolon udløst diabetes/hyperglykæmi under indlæggelse
- Fodsår
- Diabetes & teknologi i fremtiden
Imellem oplæggene vil der være tid til networking og dialog med oplægsholderne.
Sted:
Steno Diabetes Center Aarhus -
Steno Diabetes Center Nordjylland tilbyder opdateret viden om diabetes. Med dette tilbud ”Få besøg af en diabetesspecialist” har I mulighed for at få besøg af en diabetesspecialist til skræddersyet undervisning, hvor der tages udgangspunkt i de diabetesrelaterede problemstillinger, som I står med i jeres dagligdag. På den måde bliver undervisningen konkret, virkelighedsnær, meningsfuld og direkte anvendelig i jeres daglige arbejde.
• Projektleder Vibeke Brinkmann Løite: Mail: vbl@rn.dk; Tlf. 21 63 17 30
• Programleder Mette Braad: Mail: m.braad@rn.dk; Tlf. 92 43 93 51
Supplerende om tilbuddet:
Underviser:
Afhængigt af jeres behov for kompetenceudvikling tilbyder Steno Diabetes Center Nordjylland undervisning af sygeplejerske, læge, psykolog eller kvalitetskonsulent.
Dato: Vi finder et tidspunkt i samarbejde med jer
Sted: Vi kommer ud til jer eller tilbyder undervisning online
Varighed: To-seks timer – kortere tid, hvis undervisningen foregår online
Antal deltagere: Aftales med jer
Underviser kan være:
Sygeplejerske: Indhold i undervisningen ved en sygeplejerske kan være kendetegn ved type 1- og type-2 diabetes, behandling af diabetes, hypo- og hyperglykæmi, faktorer der påvirker blodsukkeret herunder fysisk aktivitet, alkohol, sygdom, stress m.m., blodsukkermåling, blodsukkerprofiler, medicinadministration, injektionsteknik, støtte til borgeren med diabetes, rehabiliteringstilbud til borgere med type 2-diabetes o.l.
Læge: Indhold i undervisning ved læge kan være nyeste viden om diabetestyper og karakteristika ved disse, behandling af diabetes, følgesygdomme o.l.
Psykolog: Undervisning om den psykosociale side ved kronisk sygdom og diabetes – både ift. patienten, de pårørende og de fagprofessionelle. Det kan være emner som f.eks.: ”Hvad gør det ved en som menneske at leve med diabetes?”, ”Hvorfor kan det være svært at være pårørende, de er jo ikke syge?” eller ” Egenomsorg, hvorfor er det nogle gange så svært, når det er så godt?”
Kvalitetskoordinator: Indhold i undervisning ved kvalitetskoordinator kan være den nyeste viden om behandlingskvaliteten baseret på en bred række af data indenfor børne- og voksendiabetes, heriblandt epidemiologi, kvalitetsudvikling og sundhedsøkonomi, derudover undervisning i analyse af diabetesdata og arbejdet med datadrevet ledelse i praksis/klinikken.
-
Målgruppe
Steno Diabetes Center Nordjylland tilbyder dette e-læringskursus til pædagogisk personale, social- og sundhedshjælpere og -assistenter, der på bosteder, i hjemmeplejen eller lignende steder arbejder med borgere, der har type 1-diabetes eller som har eller er i risiko for udvikle type 2-diabetes.
Varighed af E-læringen
Det tager ca. 25 minutter at gennemgå e-læringen, hvor du kommer vidt omkring diabetesområdet.
-
Formål
Formålet med dette E-læringskursus er at give sundhedsprofessionelle og omsorgspersonale øget viden om:
- mad og diabetes
- dagens måltider
- praktiske råd i hverdagen.
Mad er en vigtig del af behandlingen af alle typer diabetes. Derfor er det af stor betydning, at alle, der er i professionel kontakt med personer med diabetes, får adgang til den nyeste viden om mad- og drikkevarer og dets påvirkning af for eksempel blodsukkeret.
På kurset får du viden om anbefalinger for mad og diabetes, dagens måltider og praktiske råd i hverdagen. Du møder konkrete eksempler på borgere og deres behov og lærer, hvordan du kan støtte dem i forhold til hverdagens valg af mad og drikke.
Målgruppe
Kurset henvender til sundhedsprofessionelle og omsorgspersonale, der arbejder med pleje og behandling af personer med diabetes.
Varighed af E-læringen
Det tager ca. 35 minutter at gennemgå E-læringen.
-
Formål
Dette e-læringskursus er målrettet sundhedsprofessionelle, som møder etniske personer med diabetes i deres arbejde. Kurset indeholder information og praktiske forslag til, hvordan man kan holde ramadan med diabetes og minimere risikoen for komplikationer forbundet med faste for personer med diabetes.
På e-læringskurset vil du komme omkring fire emner:
1. Introduktion til ramadan
2. Risikostratificering af personer med diabetes
3. Behandlingstiltag under ramadan
4. Cases med spørgsmålMålgruppe
Alle sundhedsprofessionelle, som møder etniske personer med diabetes i deres arbejde.Varighed af E-læringen
Det tager cirka 20 minutter at gennemgå hele kurset, men det kan også tages i mindre dele.
Abonner på siden
Indtast din mailadresse for at tilmelde dig opdateringer på siden.
Tidligere arrangementer
-
Juni 2023
Kursus: Øjenscreening hos personer med diabetes, niveau 2
Målgruppe: Bioanalytikere og sygeplejersker, der foretager øjenscreening af personer med diabetes
Fyraftensmøde: Rundt om overvægt
Målgruppe: Alle sundhedsfagligt ansatte i almen praksis, kommuner og Region Nordjylland
Maj 2023
Webinar: Diabetes neuropatiens forunderlige verden
Oplæg af læge og Ph.d. Johan Møller Røikjer ved Aalborg Universitetshospital
April 2023
Kursus: Udvidet kursus i diabetes i Odense, SDCO
Målgruppe: Nyansat eller mindre erfaren sygeplejersker i et diabetesambulatorium, på endokrinologisk sengeafsnit eller andet hospitalsafsnit
Kurset er udviklet i et samarbejde mellem Steno Diabetes Center Odense og Steno Diabetes Center Nordjylland.Februar 2023
Webinar: Faldtendens hos personer med diabetes - er balancen nøglen?
Målgruppe: Sundhedsprofessionelle der arbejder med personer med diabetes på hospitaler, i kommuner eller i almen praksis.
-
December 2022
Øjenscreening niv. 2
Målgruppe: Bioanalytikere og sygeplejersker der foretager øjenscreening af personer med diabetes
November 2022
Sygeplejefaglig Diabetes Temadag: Et liv med diabetes
Målgruppe: Sygeplejersker der arbejder med diabetes på hospital, i kommuner og i almen praksis
Uddannelsessymposium - et samarbejde mellem SDCA og SDCN
Målgruppe: Uddannelseslæger med interesse i diabetes
Åben Forskning - Kom tæt på fremtidens diabetesbehandling
Oplæg fra vores forskere i Steno Diabetes Center Nordjylland
September 2022
Webinar: Kend din arv - type 2-diabetes handler ikke kun om livsstil....
Oplæg af overlæge og klinisk professor i diabetes Niels Ejskjær
Maj 2022
Kursus: Udvidet kursus i diabetes
Sygeplejersker ansat i kommuner eller ansat på et hospitalsafsnit som nøgleperson.
-
November 2022
Temadag: Personen med diabetisk fodsår
Målgruppe: Læger, sygeplejersker og fodterapeuter på Aalborg Universitetshospital, Aalborg, Farsø og Thisted og Regionshospital Nordjylland.
Temaaften: Bliv klogere på looping og type 1-diabetes
Målgruppe: Personer med type 1-diabetes, deres pårørende og sundhedsprofessionelle, der behandler personer med type 1-diabetes
Sygeplejefaglig Diabetes Temadag: Den sårbare person med diabetes
Målgruppe: Sygeplejersker der arbejder med diabetes på hospital, i kommuner og i almen praksis
Diabetessymposium – et samarbejde mellem SDCA og SDCA
Målgruppe: Forskere, speciallæger og uddannelseslæger med interesse for diabetes
Webinar: Diabetes og mental trivsel
Målgruppe: Sundhedsprofessionelle med interesse for det psykologiske aspekt af type 2-diabetes
Temadag om diabetes og graviditet, fødsel og barsel
Målgruppe: Sundhedsprofessionelle ansat i svangreambulatorium, på føde- og barselsgang og neonatal afsnit og andre interesserede fra andre hospitalsafsnit, kommuner, almen praksis og uddannelsesinstitutioner
Webinar: Bliv klog på diabetes data i Region Nordjylland
Målgruppe: Sundhedsprofessionelle ansat på hospitaler i Region Nordjylland og ansatte i SDCN
September 2021
Temadag: Om børn og unge med overvægt
Målgruppe: Fagpersoner, der arbejder med overvægtige børn og unge i Nordjylland
Temadag: Hvordan møder vi patienterne i deres vanskelige følelser?
Målgruppe: Sygeplejersker og bioanalytikere som arbejder med primært fokus på diabetes
Maj, juni, september og oktober 2021
Kursustilbud: Øjenscreening hos personer med diabetes
Målgruppe: Bioanalytikere og sygeplejersker, der foretager øjenscreening af personer med diabetes.
-
November 2020
Diabetiske fodsår - forebyggelse, pleje og behandling (Webinar)
Underviser: Sårsygeplejerske Lise Hammershøj Jensen, SDCN og fodterapeut Morten Pedersen
Oktober 2020
Omgivet af diagnoser (Webinar)
Underviser: Psykolog Sandie Nymand Johansen, SDCN
Mænds sundhed og sygdomme – et psykologisk perspektiv (Farsø)
Underviser: Psykolog Sandie Nymand Johansen, SDCN
September 2020
Diabetes og seksualitet (Aalborg)
Underviser: Specialist i Sexologisk Rådgivning, sygeplejerske, cand.cur. Anette Højer Mikkelsen, Sexologisk Center og Center for Kønsidentitet
Behandling og pleje af patienter med ketoacidose (Aalborg)
Underviser: Læge Mikael Meldgaard, SDCN
Diabetes og autismespektrumforstyrrelser (Hjørring)
Underviser: Diabetessygeplejerske Signe Buch Skinbjerg, Børneambulatoriet, Aalborg Universitetshospital
Mænds sundhed og sygdomme – et psykologisk perspektiv - del 2 (Aalborg)
Underviser: Psykolog Sandie Nymand Johansen, SDCN
At leve med diabetes (Aalborg)
Underviser: Diabetessygeplejerske Inger Vestergaard, SDCN
Marts 2020
Diabetes og psykisk sygdom (Aalborg)
Underviser: Diabetessygeplejerske Ulla Scheving
Februar 2020
Mænds sundhed og sygdomme – et psykologisk perspektiv - del 1 (Aalborg)
Underviser: Psykolog Sandie Nymand Johansen, SDCN
Januar 2020
Diabetiske fodsår (Hjørring)
Underviser: Sårsygeplejerske Lise Hammershøj Jensen, SDCN og fodterapeut Morten Pedersen
-
Ønsker du at få udleveret materiale fra tidligere arrangementer, kan du kontakte Lise-Lotte Albrektsen.