Sammedagsscreening er nu også en realitet i Aalborg

Efter gode erfaringer i Farsø, Thisted og Hjørring, får patienter på Endokrinologisk Afdeling i Aalborg nu også tilbudt mulighed for ’Sammedagskomplikationsscreening’, der er en årlig screening af diabetiske senfølger.

Diabetespatienter har som følge af deres sygdom en øget risiko for at få skader på bl.a. øjne, fødder og nyrer. Det er derfor vigtigt, at de går til regelmæssig kontrol hos bl.a. fodterapeut, øjenlæge og diabetesbehandler, så man kan opspore følgesygdomme, så tidligt som muligt og opstarte et målrettet behandlingsforløb herfor.

Som et nyt initiativ i Aalborg har Steno Diabetes Center Nordjylland indført screeningsprogrammet ’Sammedagskomplikationsscreeing’ der samler alle relevante undersøgelser på den samme dag - umiddelbart efter hinanden.

Patienter får til deres sammedagsscreeningstid således foretaget blodprøver og urinprøve, øjenundersøgelse, undersøgelse ved fodterapeut, samtale med sygeplejerske og en afsluttende lægesamtale hvor de får svar på alle undersøgelserne.

Typisk har dette krævet flere forskellige besøg på forskellige tidspunkter og dage. Men det ændrer sig nu for diabetespatienter i Aalborg, der får tilbudt sammedagsscreening. 

 

 

Medicinerhuset, Aalborg Universitetshospital, hvor Endokrinologisk Afdeling ligger.

 

Patienter vil spare tid

Som overlæge Tina Schou Andersen fortæller vil sammedagsscreening gøre hverdagen lettere for patienter, der er tilknyttet Endokrinologisk Afdeling på Aalborg Universitetshospital.

- Tilbuddet om sammedagskomplikationsscreening gør, at vores patienter vil opleve et koordineret og sammenhængende forløb, der vil være tidsbesparende, da alle screeninger foretages på én dag. Der har generelt har været stor tilfredshed blandt patienter på andre sygehuse, som ønsker det som et årligt tilbud. Nu er tiden kommet til, at patienter i Aalborg også kan få gavn af det”.

Ifølge en spørgeskemaundersøgelse fra Farsø viste, at 95 % af patienterne var ”meget tilfredse” med tilbuddet og at 98 % ønskede at få tilbudt sammedagskomplikationsscreening hvert år.

Et regionalt dækkende tilbud

Tilbuddet om sammedagskomplikationsscreening startede i marts 2019 på Farsø Sygehus, hvor det nu er et tilbud til alle, som er tilknyttet til ambulatoriet. Efterfølgende er det samme tilbud rullet ud på sygehusene i Thisted og Hjørring i løbet i hhv. 2019 og 2020.

I det seneste år er der blevet arbejdet på at give det samme tilbud om sammedagskomplikationsscreening til diabetespatienter tilknyttet ambulatoriet på Aalborg Universitetshospital, og fra april 2021 er det også blevet en mulighed for diabetespatienterne der.  

- Det har krævet meget planlægning mellem Steno Diabetes Center Nordjylland og de samarbejdende specialer, der tæller Øjenafdeling og Klinisk Biokemisk Afdeling. Processen har været særligt logistisk udfordrende grundet et større antal patienter tilknyttet i Aalborg . Men vi er nu i mål og glæder os til at se, hvordan tilbuddet modtages”, fortæller projektleder Niels Kragh Madsen fra Steno Diabetes Center Nordjylland.

Initiativet om sammedagskomplikationsscreening vil som udgangspunkt løbe over de næste tre år i Aalborg, hvorefter det skal evalueres om tilbuddet skal fortsætte.  

For nærmere information om tilbuddet kan projektleder Niels Kragh Madsen kontaktes: n.madsen@rn.dk

 

 


Få et indblik i sammedagsscreening på Aalborg Universitetshospital, Farsø

 

Opdateret