Nyt tilbud skaber bevægelsesglæde blandt børn og unge med overvægt og forebygger type 2-diabetes
Et nyt bevægelsesstilbud med navnet HIIT‘n’Move skal øge glæden og dermed motivationen ved at bevæge sig og dyrke motion.
Tilbuddet er målrettet børn og unge med overvægt i alderen 9-16 år, hvor der arbejdes med højintensiv intervaltræning, også kaldet HIIT.
HIIT‘n’Move er implementeret i Aalborg Kommune og er på vej til at blive implementeret i Jammerbugt, Frederikshavn og Thisted Kommune.
I dag ses en stigning i børn og unge med overvægt. Det kan have mange konsekvenser, som f.eks. mobning og mistrivsel, større skolefravær og gennemsnitligt dårligere skolepræstationer samt sandsynlighed for ikke at påbegynde en ungdomsuddannelse. Samtidig øger det også risikoen for at udvikle type 2-diabetes allerede i en tidlig alder.
HIIT‘n’Move fungerer som en supplerende indsats til de allerede eksisterende kommunale og regionale tilbud, hvor børn og unge med overvægt og deres familier kan få hjælp, vejledning og støtte til nye sunde vaner. Blandt andet skal HIIT‘n’Move hjælpe børnene med at opleve og udvikle bevægelsesglæde for at skabe og fastholde en fysisk aktiv hverdag.
Vi nedtoner konkurrencen
- Til HIIT‘n’Move tager vi elementer fra mange sportsgrene, for eksempel boldspil og Crossfit, og sammensætter dem til en legebaseret tilgang til bevægelse, som er motiverende og sjov, forklarer Vibeke Brinkmann Løite, der er projektleder ved Steno Diabetes Center Nordjylland, og fortsætter:
- Vi skaber en tryg og støttende ramme, som giver børnene selvtillid og ruster dem til at være en del af et sports- eller foreningstilbud, som de kan fastholde, når de føler sig klar til det.
En af dem, som hjælper børn og unge med overvægt med at finde bevægelsesglæden, er Pernille Melgaard Rasmussen, der er træner i HIIT‘n’Move.
- Til forskel fra typiske idrætstimer eller andre sportstilbud nedtoner vi konkurrencen i HIIT‘n’Move. Vi går ikke op i, hvem der vinder og taber. Det vigtigste er, at børnene er med og har det sjovt, så de ikke går derfra med følelsen af nederlag, siger hun og tilføjer:
- Derudover møder børnene også andre børn, der er i samme båd som dem selv. Det gør, at de tør udfolde sig lidt mere, end de før har turdet til for eksempel idræt, i skolegården eller til sport.
Foto: Anne Kring, National Center for Overvægt
Børnene får succesoplevelser
Børn og unge med overvægt har dog andre forudsætninger, påpeger Vibeke Brinkmann Løite.
- Det er vigtigt, at vi giver dem muligheden for at deltage i motion og bevægelse sammen med andre, der har de samme kropslige forudsætninger.
Selvom HIIT-træning kan være hårdt, give sved på panden og røde kinder, er der også andre fordele.
- I Aalborg Kommune oplever vi, at børnene virkelig udvikler sig positivt fra start og hele vejen igennem forløbet. De blomstrer både fysisk og psykisk, og de får troen på sig selv, fortæller Mads Borgstrøm-Hansen, der er Chef for Center for Sundhedsfremme i Aalborg Kommune.
Udspringer af et forskningsprojekt
HIIT‘n’Move er skabt på baggrund af forskningsprojektet ”HIIT med Kiloene”, der har testet effekten af HIIT målrettet børn og unge med svær overvægt*.
Bag forskningsprojektet står Charlotte Eggertsen, børnelæge ved Børne- og Ungeafdelingen på Aalborg Universitetshospital og ph.d.-studerende ved Klinisk Institut ved Aalborg Universitet.
Sidst på efteråret 2024 skal hun aflevere sin ph.d.-afhandling, men allerede nu kan hun fortælle, at hun ser en positiv effekt.
- Udover risikoen for at udvikle fysiske komplikationer til overvægt, som eksempelvis type 2-diabetes, har overvægt også mange negative psykosociale konsekvenser for børnenes trivsel. Vi ved, at fysisk aktivitet er ekstremt vigtigt i forhold til at øge børnenes sundhed, booste deres glædeshormoner og dermed påvirke hele deres trivsel positivt.
- Fysisk aktivitet er derfor en nødvendig og meget vigtig del af behandlingen af børn og unge med overvægt, men der har manglet et tilbud til lige netop dem, siger Charlotte Eggertsen.
*svær overvægt kategoriseres som et børne-BMI over 30.
Sådan tilmelder du dit barn
Familier kan selv henvende sig eller blive henvist af egen læge, sundhedsplejen eller fra en hospitalsafdeling.
Forløbet er gratis, og der er løbende optag på forløbet.
Du kan læse mere om HIIT'n'Move her.
Kontaktpersoner
Vibeke Brinkmann Løite, projektleder, Tværsektorielt Samarbejde, Steno Diabetes Center Nordjylland.
Telefon: 21 63 17 30, mail: vbl@rn.dk
Mads Borgstrøm-Hansen, Chef for Center for Sundhedsfremme, Aalborg Kommune.
Telefon: 99 31 69 99 / 25 20 19 17, mail: mads.bh@aalborg.dk
Charlotte Eggertsen, børnelæge ved Børne- og Ungeafdelingen på Aalborg Universitetshospital og ph.d.-studerende ved Klinisk Institut ved Aalborg Universitet.
Telefon: 97 66 33 69 / 51 90 50 84, mail: c.eggertsen@rn.dk