Et nyt digitalt univers til børn og unge med nyopdaget diabetes

Steno Diabetes Center Nordjylland lancerer fra 1. september 2020 det digitale univers Sten-O Starter - en ny læringsplatform til børn og unge med nyopdaget diabetes, der skal bruges på børneambulatorier i Aalborg og Hjørring til at kommunikere om diabetes i børnehøjde. 

Patientinformation i børnehøjde

Når et barn bliver indlagt på børneafdelingerne i Aalborg eller Hjørring med nyopdaget diabetes, vil opstartsforløbet nu være digitalt. SDCN har nemlig udviklet en række digitale løsninger, som under navnet Sten-O Starter, skal understøtte formidling og undervisning om diabetes i børnehøjde på platforme som børnene allerede kender eller anvender.

Det er vanskeligt at blive diagnotiseret med en sygdom, især når man er barn. Sten-O Starter er bygget til at gøre et opstartsforløb lidt sjovere og ikke mindst mere forståeligt.

Projektleder Pernille Mejer Højholt fortæller:

"Vi ønsker med Sten-O Starter at klæde børn på til at forstå diabetes og engagere dem i at opnå færdigheder til at mestre deres diabetes, og ikke mindst lære dem, at man sagtens kan leve et helt normalt liv med diabetes"

Fundamentet i Sten-O Starter er en interaktiv læringsplatform, som gennemgår alle vigtige elementer, når man har diabetes, fx blodsukker, insulin, kost og motion. Der er i læringsplatformen indlejret en række interaktive spil og øvelser, hvor børnene kan repetere og træne de nødvendige kompetencer. Herudover er der videofortællinger og videoinstruktioner med børn og unge, der selv har diabetes.

"Det særlige ved Sten-O Starter er, at børnene guides af Sten-O, som er en lille avatar, vi har adopteret fra Steno Diabetes Center Aarhus. Sten-O har selv type 1 diabetes og guider i Sten-O Starter børnene gennem sygdommen på en positiv og engagerende måde og i et sprog, som børnene forstår", fortæller Pernille Mejer Højholt.

Brug af Virtual Reality

Læringsplatformen vil blive anvendt direkte i diabetessygeplejerskernes og diætisterne undervisning af børn med nyopdaget diabates og afvikles på touchskærme på børneafdelingene. Børnene instrueres derudover ved indlæggelsen i at downloade Sten-O Starter app’en, hvor alt indholdet fra læringsplatformen er tilgængelig på mobiltelefonen - så de også kan lære, når de kommer hjem.

Sten-O Starter omfatter også læring om diabetes i Virtual Reality, hvor der udviklet to spil, som bygger direkte ovenpå læringsplatformens indhold om kost. Spillene skal træne det nødvendige kendskab til forskellige kosttyper, herunder særligt kulhydrater, og hvordan de påvirker blodsukkeret på forskellig vis.

Børnene vil ved første møde med diætisten få udleveret VR-briller, som kan anvendes under resten af indlæggelsen. VR-brillerne kan også lånes med hjem i den første tid, så man kan spille med familie og venner og også lære dem om diabetes.

Ifølge Pernille Mejer Højholt adskiller Sten-O Starter sig fra andet patientinformation, da formidlingen i højere grad er henvendt til børn end forældre, og det er typisk ikke noget man ser så ofte:

"Når man ser på klassisk patientinformation er information og vejledninger typisk mere målrettet forældre end børn. Selvom forældre selvfølgelig spiller en meget vigtig rolle i forhold til håndtering af barnets diabetes, ønsker vi at tænke nyt og i højere grad kommunikere direkte til børnene, som får diabetes. Det er jo dem, det handler om"

Sten-O Starter som udviklingsprojekt

Udviklingen af løsningerne blev påbegyndt i foråret 2019 og har involveret børn med diabetes, deres forældre, klinikere på børneafdelingerne i Aalborg og Hjørring sam specialister i digital læring og IT-udviklere. 

I forbindelse med ibrugtagningen af Sten-O Starter på børneafdelingerne i Aalborg og Hjørring gennemfører SDCN såvel et kvalitativt som et klinisk følgeforskningsstudie med henblik på at opnå viden om løsningernes effekt.

Som Pernille Mejer Højholt fremhæver er der stadig et stort potentiale til at bygge videre på Sten-O Starter og især udbygge Virtual Reality-delen:

"Vi håber, at Sten-O Starter vil gøre en forskel i forhold til, hvordan det enkelte barn med diabetes forholder sig til sin sygdom. Derudover har vi jo yderligere en række andre spændende projekter i støbeskeen i Sten-O Starter, som vil blive videreudviklet og udbygget over de kommende år. Fx vil vi gerne udforske potentialerne i Virtual Reality yderligere".

Opdateret