Diabetisk neuropati (diabetiske nerveskader) er en hyppigt forekommende senkomplikation til såvel type 1- som type 2-diabetes, og forekomsten stiger med alder og diabetesvarighed. Diabetisk neuropati forårsager direkte eller medvirker til en lang række sygdomstilstande – heraf mange asymptomatiske – og kan ramme alle organsystemer og kropsfunktioner.
Kliniske problemstillinger inden for området omfatter blandt andet uforklarede smertetilstande og føle-forstyrrelser, som diabetespatienter oplever på fødder, ben og hænder samt i de indre organer, hvor symptomer fra mave-tarm-kanalen er specielt hyppige og kan være invaliderende. Påvirkning af de autonome nerver kan også føre til en række forstyrrelser i de indre organer, hvor blandt andet rytmeforstyrrelser i hjertet kan være livstruende. Hertil kommer, at neuropati sammen med accelereret åreforkalkning øger risikoen for diabetiske fodkomplikationer, herunder diabetiske fodsår og amputationer.
Ved den diabetiske fod og Charcot-fod (sammenfald af fodens knogle) er neuropatien den primære årsag til fodsår med bidrag fra nedsat kredsløb og bindevævsforandringer. Diabetiske fodsår kan føre til amputationer hos personer med diabetes og er forbundet med en betydelig overdødelighed og tab af livskvalitet. Den kliniske forskning om den diabetiske fod og Charcot-fod vil involvere studier med henblik på bedre diagnostik og behandling.
Mave-tarm-kanalen rammes ofte særlig hårdt, hvilket fx kan medføre kvalme og opkastninger, som blandt andet påvirker patientens blodsukkerkontrol og livskvalitet. Dertil kommer påvirkning af bug-spytkirtlens funktion. På Aalborg Universitetshospital foregår der i dag omfattende forskning på højeste internationale niveau inden for diabetisk sensorisk og autonom neuropati med fokus på gastrointestinal neuropati, og der forefindes avanceret udstyr til detektion og karakteristik af dette. På baggrund af disse forskningsmetoder planlægges studier af sensorisk og autonom neuropati i relation til tarm og bugspytkirtel, leverfunktion, lægemiddeloptagelse, syn og hørelse, seksuel dysfunktion samt områderne hjerte/nyrer/kar. Målet er at kunne tilbyde en forbedret og mere systematisk udredning af diabetisk sensorisk og autonom neuropati med særlig interesse for mave-tarm-komplikationerne.