Nyt ph.d.-projekt vil styrke behandling af multisyge med diabetes

Ph.d.-studerende Jonas Dahl Andersen er i gang med ph.d.-projektet ’Forbedring af diagnosticerings- og behandlingstilbud til patienter med diabetes og komorbiditet: En multidisciplinær team-tilgang’. Her ønsker han at forbedre diagnosticering, behandling og patientforløb for patienter, som både har diabetes og derudover anden eller andre kroniske sygdomme. 
 

- Når projektet en dag afsluttes vil vi forhåbentlig vide en del mere om, hvordan man kan skabe mere sammenhængende, strukturerede og meningsfyldte patientforløb for patienter med diabetes og komorbiditet således, at vejen igennem sundhedsvæsenet bliver mere overskuelig og resulterer i bedre behandling” fortæller Jonas Dahl Andersen.

Patienten med diabetes og anden kronisk sygdom sættes i fokus 

Det ses ofte at patienter, der har diabetes, også er diagnosticeret med andre kroniske sygdomme i tillæg til deres diabetes. Dette omtales som ‘diabetes komorbiditet’. Ligeledes kalder man det for ‘multisygdom’, når en person har to eller flere kroniske sygdomme på samme tid. 

Som Jonas Dahl Andersen fortæller oplever denne patientgruppe ofte dårligere behandlingsresultater, lavere tilfredshed og dårligere livskvalitet end patienter med kun én diagnose. 

- En stor udfordring når man er multisyg, er at man ofte har kontakt med sundhedsvæsenet på tværs af praksis- og hospitalssektorer. I stedet for at gå ét sted går man til undersøgelse eller behandling på forskellige afdelinger for sine forskellige sygdomme. Dette skaber ofte et usammenhængende patientforløb med varierende kvalitet i behandlingen og manglende eller modsatrettet kommunikation mellem patient og sundhedspersonale”.

Med ph.d.-projektet søger man nu at finde en mulig løsning på de usammenhængende patientforløb, der i dag tilrettelægges for patienter med diabetes komorbiditet. Fokus er her på at evaluere en multidisciplinær diagnosticerings- og behandlingstilgang. Denne tilgang er de multidisciplinære teamkonferencer (MDT), hvilket indebærer, at sundhedsprofessionelle fra forskellige medicinske specialer og baggrunde mødes og diskuterer patientens diagnose og behandlingsforløb som en del af en overordnet plan – med patienten i centrum.

Et nationalt projekt 

Ph.d.-projektet er en del af et større initiativ igangsat af Novo Nordisk Fonden. Her ønsker man at implementere og evaluere de multidisciplinære teamkonferencer i diagnosticering og behandling af patienter med diabetes og komorbiditet. Dette projekt er nationalt, og skal igangsættes på alle landets fem Steno Diabetes Centre. Dette ph.d.-projekt udføres i tæt samarbejde med Steno Diabetes Center Nordjylland (SDCN), og er samfinansieret af henholdsvis SDCN og Institut for Medicin og Sundhedsteknologi på Aalborg Universitet. 

Projektet deles i to  

Ph.d.-projektet er overordnet todelt. Den første del af projektet handler om, hvad der foregår før MDT, og anden del hvad der foregår efter MDT.

Den første del består blandt andet af et litteraturstudie, der gennemgår evidensen inden for områderne MDT, diagnosticering og behandling af patienter med diabetes og komorbiditet og brugen af digitale værktøjer i denne kontekst. Dette er på nuværende tidspunkt igangværende, og giver en karakterisering af, hvordan MDT ser ud, hvordan og hvor det anvendes, og hvilken effekt det har på forskellige mål. Derudover vil den første del af ph.d.-projektet bestå af udviklingen af en prædiktionsmodel, der kan forudsige sygdomsforværring hos patienter, der har diabetes og komorbiditet. 

- En prædiktionsmodel er på sigt tiltænkt som et beslutningsstøtte-værktøj til klinikerne, når de skal udrede patienter med diabetes og komorbiditet, og skal også kunne bruges til at identificere de patienter, der er i høj risiko for at opleve en forværring af deres sygdomme, sådan at tidlig behandling kan igangsættes, forklarer Jonas Dahl Andersen. 

Den anden del af ph.d.-projektet kommer til at dreje sig om evaluering af MDT. Dette består blandt andet af en undersøgelse af, om det kan ændre livskvaliteten hos patientgruppen at få ens behandlingsstatus diskuteret på en tværfaglig konference, og om der er nogle statistiske sammenhænge mellem livskvalitet og andre emner som langtidsblodsukker (HbA1c), kontakt med sundhedsvæsenet og sociodemografiske faktorer. Derudover vil MDT blive evalueret igennem kvalitative interviews med både patienter og sundhedsprofessionelle. Dette gør man med henblik på at identificere det mest optimale setup for konferencerne.

   
 
I projektet vil der være behov for at involvere personer med diabetes. Om dette fortæller Jonas Dahl Andersen:
 
- Vi kommer til at involvere personer med diabetes i forbindelse med en dataindsamling via spørgeskema omkring livskvalitet, hvor vi er meget afhængige af, at der vil være personer, der ønsker at hjælpe til med projektet, så vi kan få så mange svar med som muligt. Derudover vil vi også invitere personer med diabetes til at deltage i kvalitative interviews, hvor vi ønsker at finde ud af, hvordan det mest optimale MDT-setup ser ud, og hvorvidt personer med diabetes skal involveres mere i processen og måske endda selv deltage på MDT-konferencerne på sigt.

Hovedvejleder på projektet er professor Ole Hejlesen. Bivejledere er adjunkt Stine Hangaard Casper, seniorforsker Morten Hasselstrøm Jensen og klinisk professor og forskningsleder Peter Vestergaard. 

Næste skridt i projektet er at færdiggøre første del og derefter præcisere forskningsspørgsmål og initiere dataanalyse ift. udvikling af prædiktionsmodellen.
 

Opdateret