Diabetes og ønske om graviditet
Planlæg din graviditet med din behandler
Når du har besluttet, at du gerne vil være gravid indenfor det næste år, er der en række faktorer, der bør undersøges, hvis du har diabetes, herunder:
- Dit langtidsblodsukker
- Din medicinske behandling
- Komplikationer til diabetes
- Din kost og livsstil
- Dagligdagen med diabetes, når du er gravid
Tal derfor altid med din diabetesbehandler, inden du stopper med at bruge prævention, så du er sikker på, at alt er, som det skal være, før du bliver gravid. Hvis du forventer, at du skal gennem et forløb med fertilitetsbehandling, er det også vigtigt, at du taler med din diabetesbehandler først.
Vi anbefaler, at du taler med din diabetesbehandler 3-6 måneder før, du ønsker at blive gravid. Hvis din diabetesbehandler vurderer, at noget ikke er optimalt i forhold til din diabetes, vil I sammen lave en plan for, hvad der skal justeres på, før du bliver gravid. Vi anbefaler også, at du taler med din behandler, inden du er starter fertilitetsbehandling, så du er bedst muligt behandlet, inden du bliver gravid.
Et tilskud af folsyre mindsker risikoen for medfødte misdannelser i hjernen og rygmarven hos barnet.
Komplikationer
Måske skal du ændre din medicinske behandling
Det er vigtigt, at du gennemgår din medicin sammen med din behandler, fordi forskellige typer medicin kan påvirke fosterets vækst og udvikling.
For dig
- Forværring af komplikationer (blodtryk, øjne og nyrer)
- Svangerskabsforgiftning
- Fødselskomplikationer
- Øget risiko for kejsersnit
For dit barn
- Misdannelser
- For tidlig fødsel
- Spontan abort
- Stort barn
- Lavt blodsukker efter fødslen
- Gulsot
Pakketilbud
Tilbud til kvinder med forudgående diabetes (prægestationel diabetes)
Kvinder med prægestationel diabetes er i høj risiko for at udvikle en række komplikationer under graviditeten og der er samtidig øget risiko for misdannelser hos fosteret. Der er desuden risiko for at fosteret udvikler HGA (heavy for gestationel age), og fødslen derfor må sættes i gang tidligt (før uge 38) og/eller at barnet bliver født med for høj fødselsvægt med øget risiko for fødselsskader.
Evidensen på området viser, at kvinder med prægestational diabetes, som opnår og opretholder målene for glykæmisk kontrol og vægtøgning under graviditeten opnår næsten lige så gode graviditets outcomes som raske kvinder. En målrettet indsats både før og under graviditeten er vigtig for at opnå dette.
Vi tilbyder:
- Optimeret kontrol og behandling under graviditet ved endokrinologisk læge i form af 4 ekstra konsultationer under graviditeten
- Optimeret opfølgning for kvinder med prægestationel type 2-diabetes i form af 1 konsultation post-partum (efter 3 måneder)
- Individuelt diætistforløb tidligt i graviditeten
- Mulighed for hjemmemonitorering (CTG, blodtryk og vægt) til kvinder, som vurderes at have gavn af dette f.eks. pga. geografisk afstand til fødestedet
- Mulighed for brug af Gravid Mail, der fungerer som et kommunikationsredskab mellem behandlerne og den gravide.
Opdateret