Det er kulhydraterne i maden, som primært får dit blodsukker til at stige. Kulhydraterne findes i mange fødevarer men især i brød, pasta, ris, kartofler, bulgur, mælkeprodukter og frugt. Derudover er der også en smule i grøntsager, mens der i søde sager som fx slik, kage, is mm. er mange kulhydrater i.
Kulhydraterne vil få blodsukkeret til at stige, men hvor meget afhænger af, hvilken type det er, hvor stor en mængde kulhydrater du spiser, og hvordan måltidet er sammensat.
Generelt set er der to former for kulhydrater, langsomme og hurtige kulhydrater.
Langsomme kulhydrater
De langsomme kulhydrater giver et mere stabilt blodsukker. Du finder dem i:
- rugbrød
- fuldkornsbrød
- havregryn
- fuldkornspasta og -ris
- bulgur
- grøntsager.
Hurtige kulhydrater
De hurtige kulhydrater giver en hurtig stigning og et hurtigt fald i blodsukkeret. Du finder dem i:
- hvidt brød
- hvid pasta og ris
- cornflakes
- slik
- kage
- is
- sodavand
- saftevand
- juice.
Derimellem er frugt, mælkeprodukter og kartofler, som også påvirker blodsukkeret forholdsvis hurtigt, men som samtidig indeholder vigtige vitaminer og mineraler. Til den slags mad kan det være en god idé at supplere med noget fiberrigt fra fx groft brød eller grøntsager for at holde blodsukkeret stabilt.