Om oplysningskampagnen

Type 2-diabetes bliver af de fleste betragtet som en livsstilssygdom, så mange er ikke klar over, at sygdommen rent faktisk er arvelig. Hvis en af dine forældre har type 2-diabetes, har du en forøget risiko på op til 40%. Hvis begge dine forældre har type 2-diabetes, er din risiko for at få type 2-diabetes helt op til 80%.

and på tv

Mange ved ikke, at de er i risiko for at få type 2-diabetes, før de får sygdommen, og derfor er de ikke opmærksomme på at forebygge og holde øje med symptomer.

Med kampagnen ”Kend din arv”, ønsker Steno Diabetes Center Nordjylland at forandre dette:

Det er vigtigt at familier bliver bedre til at tale om type 2-diabetes. Type 2-diabetes er arveligt. Men man kan forebygge sygdommen ved rettidig livsstilsændring og derved bryde arven. Hvis man har type 2-diabetes i den nære familie anbefaler vi, at man derfor er ekstra opmærksom på symptomer og forebyggelse.

Lige nu skønnes det, at 76.000 danskere lever med uopdaget type 2-diabetes.

Det kan være svært at opdage type 2-diabetes, da kroppen vænner sig til at have et højt blodsukker. Symptomerne udvikler sig derfor typisk langsomt, og de kan være så svage, at man ikke lægger mærke til det. Ofte kan man tro, at det er tegn på, at man bliver ældre fremfor tegn på en sygdom, og ligesom for Kim Petersen opdager mange type 2-diabetes ved en tilfældighed.

Et forhøjet blodsukker er hårdt for kroppen og kan gøre stor skade. Det er derfor vigtigt at opdage type 2-diabetes så tidligt som muligt, så man mindsker risikoen for komplikationer.