Mad og livsstil
Mad
Find inspiration til god og sund mad eller værktøjer indenfor kost, der kan hjælpe dig i din hverdag.
-
De officielle kostråd gælder også - og især - når man har diabetes. Med kostrådene kan du få inspiration til en sund livsstil.
Kostrådene er udviklet af Fødevarestyrelsen, og er anbefalinger til mad og drikke der er både sundt og klimavenligt. Du kan benytte kostrådene som en hjælpende rettesnor til en sund kost. Følger du kostrådene er du sikret, at din krop får dækket dens behov for mineraler, vitaminer og næringsstoffer. Derudover vil du nedsætte din risiko for livsstilsrelaterede komplikationer og overvægt. Det er altså en fordel for dig og din familie, at have kostrådene i baghovedet når der handles ind og laves mad.
De 7 kostråd
De 7 kostråd lyder:
- Spis planterigt, varieret og ikke for meget
- Spis flere grøntsager og frugter
- Spis mindre kød - vælg bælgfrugter og fisk
- Spis mad med fuldkorn
- Vælg planteolier og magre mejeriprodukter
- Spis mindre af de søde, salte og fede
- Sluk tørsten i vand
I øvrigt anbefales det, at man bestræber sig på at mindske madspild, og går efter nøglehulsmærkede varer.
Download plakat
På hjemmesiden altomkost.dk kan du downloade de officielle kostråd som plakat, som du kan hænge op i dit hjem, på dit køleskab eller putte i ramme, så at du og din familie husker på dem til hverdag.
-
"Diabetes & Kulhydrattælling" er en app udviklet af Diabetesforeningen. Appen er til dig, der skal lære at tælle kulhydrater, eller dig der har behov for opfriskning eller finder behjælpeligt at have et værktøj til kulhydrattælling.
Sådan bruger du appen
I appen findes en række af de klassiske mad- og drikkevarer. Ved disse er der angivet kulhydratmængde og øvrige næringsindhold. Udover disse kan du også selv tilføje dine favoritter ved blot at uploade et billede og indtaste de næringsindhold der vil fremgå af varedeklarationen på varen.
Når du skal til at spise kan du finde indholdet på din tallerken i appen. Under forskellige kategorier finder du din mad, og indtaster hvor mange gram - altså vægtenheden - du skal have ved dit måltid. Derfra fortæller appen dig, hvor mange gram kulhydrater der er i din mad. Er der i dit måltid flere kulhydratholdige madvarer, kan du tilføje dine kulhydrater til ét samlet måltid, sådan at appen giver dig dit samlede kulhydratindtag for de mad- og drikkevarer, du har angivet.
Brugen af appen kræver at du kan veje, eller kender vægten/mængden af de mad- og drikkevarer, du kommer til at indtage.
Hvem kan bruge appen?
Appen er specielt behjælpelig til børn og unge som skal til at lære, hvordan man tæller kulhydrater. Dog er appen også egnet til øvrige diabetespatienter. Det kan anbefales at tage appen i brug, hvis du går med et behov for at få opfrisket din kulhydratviden. Nogle oplever, at appen også kan være en hjælp til at tælle kulhydrater mere præcist, så man i det lange løb kan blive mere bevidst omkring, hvordan de forskellige kulhydratholdige varer påvirker blodsukkeret.
-
Det skal være nemmere at udvælge sunde madvarer i supermarkedet. Derfor har 'Rådet for sund mad' udviklet en indkøbsguide til personer med diabetes. Indkøbsguiden kan downloades direkte til din mobil.
Indkøbsguiden viser madvarer til alle døgnets måltider samt forskellige drikkevarer. Guiden oplyser om, hvilke madvareprodukter man skal gå efter både på baggrund af indholdet af fedt, sukker samt kostfibre, og mere generelle retningslinjer for frugt, grønt eller færdigretter.
Med indkøbsguiden i brug kan du fremover med lethed overskue varedeklarationer, og sikre dig at du vælger de sundeste madvarer.
Guiden er udviklet i samarbejde med Sundhedsstyrelsen og Diabetesforeningen.
-
På diabetesforeningens hjemmeside kan du finde madopskrifter, der er specielt udviklet til personer med diabetes.
Når man laver mad og har diabetes, kan det være svært at vurdere hvor mange kulhydrater der er i den endelige ret – specielt i måltidet du ender med at indtage. Derfor kan du måske finde inspiration i Diabetesforeningens opskrifter.
Forskellige temaer om sunde vaner og mad
På diabetes.dk finder du opskrifter der inddeles i temaer, sådan at du kan gå på jagt efter de opskrifter der passer netop din smag, dine forbehold og den anledning du skal lave mad til.
Ved hver opskrift er der angivet næringsindhold, og mængden af kulhydrater pr. 100 gram. Specielt anvendeligt, er oplysningen om mængde af kulhydrat pr. portion.
Opskrifterne kan i øvrigt udskrives.
Find blandt andet opskrifter under temaerne:
- Retter til børn og voksne
- Kulhydratreducerede retter
- Mad til højtiderne
- Brød og små retter
- Glutenfri opskrifter
-
Hos Steno Diabetes Center Copenhagen udarbejdes der løbende nye og spændende madopskrifter henvendt dig til med diabetes. Opskrifterne er specielt brugbare, da der angives næringsberegninger - det er derfor gjort nemmere at tælle kulhydrater ved den hjemmegjorte madlavning.
På Steno Diabetes Center Copenhagens hjemmeside, kan du finde inspiration til din diabetesvenlige madlavning. Opskrifterne er lette at gå til, og du guides igennem opskrifter hvor der også er angivet sværhedsgrad og hvor lang tid det tager at forberede retten.
Opskrifterne strækker over en bred række af måltidstyper. Herunder finder du en liste over de forskellige kategorier, som du kan finde opskrifter indenfor på sdcc.dk.
- Julemad
- Aftensmad
- Brød og boller
- Dessert og kager
- Frokostretter
- Mellemmåltider
- Morgenmad
- Små retter
- Supper
- Opskrifter til dig som har gastroparese eller cøliaki
Opdateret