3. Kan man forhindre perioder med for lavt blodsukker ved brug af en alarm på telefonen?

Mennesker med diabetes kan med kort varsel opleve perioder med for lavt blodsukker. Det kan være forbundet med enorm utryghed og negative følger. Nye studier undersøger, om man kan lave en alarm til patienters telefoner, der kan forudsige, om man er i risiko for at ens blodsukker bliver lavt.

Når man har diabetes, har man sværere ved at sænke sit blodsukker end andre. Derfor bruger man medicin til at sænke blodsukkeret. En af behandlingerne er at tage insulin.

Det kan være svært at finde ud af, hvor meget insulin man skal tage for at have et stabilt blodsukkerniveau.

Nogle kommer ubevidst til at tage for lidt insulin - måske for at undgå perioder med for lavt blodsukker. Lavt blodsukker kan nemlig resultere i hovedpine og svimmelhed - og nogle oplever endda at besvime.

Samtidig er episoder med for lavt blodsukker kædet sammen med dødsfald.

 

For højt blodsukker er også et problem

Lave blodsukre kan give problemer, men det kan et for højt blodsukker også. Et højt blodsukkerøger risikoen for at få senkomplikationer. Derfor er det vigtigt at have et stabilt blodsukker.

For at hjælpe personen med diabetes med at kunne undgå perioder med for lavt blodsukker, er forskere i gang med at udvikle et redskab, der kan forudsige lave blodsukre. Det siger Morten Hasselstrøm Jensen, der er seniorforsker på Steno Diabetes Center Nordjylland og lektor på Institut for Medicin og Sundhedsteknologi, Aalborg Universitet.

Han siger:

Vi tror på, at hvis vi kan hjælpe folk med et værktøj, der kan forudsige, om de får en episode med meget lavt blodsukker inden for den kommende tid, så kan man være mere tryg med at behandle sig selv med insulin.

 

Morten Hasselstrøm Jensen

 

Algoritmer, apparater og alarmer

Morten Hasselstrøm Jensen, som er uddannet ingeniør i sundhedsteknologi, er sammen med nogle kollegaer i gang med at undersøge, om der kan laves en alarm til patienters telefoner, der kan forudsige perioderne med lavt blodsukker.

Idéen er, at hvis alarmen går i gang, kan man indtage noget mad eller drikke et glas juice og på den måde forhindre blodsukkeret i at ryge for langt ned.

 

En præcis alarmfunktion kræver masser af data fra brugerne

Førend forskerne kan udvikle en alarm, kræver det enorme mængder data, der kan fortælle noget om mønstre hos mennesker, der oplever for lavt blodsukker.

Ved at kigge på disse mønstre kan forskerne udvikle en såkaldt algoritme, der afgør hvornår en alarm skal sættes i gang på brugerens telefon. Algoritmen gør blandt andet brug af data fra en kontinuerlig glukosemonitor, der måler ens vævssukker-niveau hvert 5. minut.

Morten Hasselstrøm Jensen siger:

Og denne kan kobles op med en smartphone. Data om brugerens vævssukker bliver så sendt til os, så vi kan analysere dem og forfine algoritmens præcision

.

 

Undgå falsk alarm

Algoritmen skal forfines, så der opstår færrest mulige falske alarmer.

Morten Hasselstrøm Jensen siger:

Vi får aldrig udryddet de falske alarmer helt. Sådan fungerer verden ikke, når man arbejder med en menneskelig krop. Men det er også okay, for det skal vurderes op imod alternativet, som er, at man netop ikke har noget bud på, hvornår en periode med lavt blodsukker indtræffer i fremtiden.

 

Algoritmen er klar til at blive testet i 2024. Og Morten Hasselstrøm Jensen forventer, at der om 5-10 år vil være mange flere små apps og redskaber, end der er i dag, der kan hjælpe kronisk syge med at håndtere hverdagen og gøre den nemmere.