1. Proteiner stabiliserer blodsukkeret bedre end fedt

Det giver færre store udsving i blodsukkeret for voksne med type 1-diabetes at skrue ned for indtaget af kulhydrater. Nu er det så påvist i et ph.d.-projekt, at det er en god idé at erstatte kulhydraterne med proteiner frem for fedt.

Et ph.d.-studie fra Steno Diabetes Center Copenhagen viser, at det er markant bedre for stabiliseringen af blodsukkeret at erstatte med proteiner frem for fedt, hvis voksne med type 1-diabetes spiser få kulhydrater.


Studiet er lavet af Kasper Birch Kristensen. Læge og seniorforsker Signe Schmidt var vejleder på projektet.

”Når du skærer noget væk, her kulhydrater, skal man erstatte med noget andet”, siger Signe Schmidt.

”Og det har været vigtigt at få undersøgt, hvad man skal erstatte med”, siger hun.

”Dels for at finde ud af, hvad der bedst sikrer få udsving i blodsukkeret, men dels også for at imødekomme de personer, vi møder her på centret, som kommer til os læger og siger, at de har gode erfaringer med at spise low carb, keto eller noget helt tredje. Så er det vigtigt at få undersøgt, om der virkelig er noget om snakken”.

Spiste forskelligt i 3 uger

Forskerne inviterede 12 voksne med type 1-diabetes med i et forsøg, hvor de skulle spise meget forskelligartet.

I den ene uge skulle de spise mange kulhydrater, i en anden uge skulle de spise få kulhydrater og meget fedt, og i en tredje uge skulle de spise få kulhydrater og meget protein.

Kosten blev i alle tre uger sammensat, så den indeholdt den rette mængde af vitaminer, mineraler, og hvad et sundt kostindtag ellers indebærer.

”I ugerne med få kulhydrater måtte deltagerne spise 100 gram kulhydrater om dagen, hvilket svarer til 5 rugbrødsmadder eller 1 liter kakaomælk”, siger Signe Schmidt.

Deltagerne fik udleveret madskemaer udarbejdet af en diætist, der tog hensyn til individuelle ønsker og behov.

Blodsukker blev målt konstant

Forskerne tog blodprøver før og efter hver kostuge og målte f.eks. kolesterol og nyrefunktion. Derudover blev deltagerne også udstyret med en kontinuerlig glukosemåler, som målte blodsukkeret dag og nat.

”På den måde kunne vi se det gennemsnitlige blodsukker og svingningerne i blodsukkeret”, siger Signe Schmidt. 

1 time og 40 mindre om dagen med højt blodsukker

Målingerne viste, at det gennemsnitlige blodsukker ikke forandrede sig, men til gengæld var der store forskel på svingningerne.

”Når man reducerede mængden af kulhydrater i kosten, så reducerede man også i svingningerne i blodsukkeret”, siger Signe Schmidt.

”Og mindst lige så interessant så vi, at i den uge, hvor deltagerne spiste få kulhydrater og mange proteiner, lå de i kortere tid med for højt blodsukker – faktisk 1 time og 40 minutter mindre end i den uge, hvor de spiste få kulhydrater og meget fedt”, siger hun.

”Og vi så ingen bivirkninger”.

Fint at spise færre kulhydrater og flere proteiner i nogle måltider

Signe Schmidt mener, at voksne med type 1-diabetes med den nye viden kan overveje at spise færre kulhydrater og mere protein.

”Ja, det kan man overveje. Om ikke andet, så at gøre det ved nogle måltider. Det kan i mange situationer være svært at lave de her ændringer, men vil være fint at gøre med nogle måltider”, siger hun.

Signe Schmidt mener, at studiet er bevis for, at det er godt for blodsukkeret at erstatte kulhydrater med proteiner, men hun vurderer dog, at det kræver mere forskning at sikre, at der ikke er nogle bivirkninger forbundet med en varig kostændring.

Opdateret