Graviditetsdiabetes kan hænge sammen med udvikling af alvorlige sygdomme

Ny forskning viser, at det har betydning for kvinders helbred på sigt at have haft graviditetsdiabetes. Der er dobbelt så stor risiko for at udvikle hjertekarsygdom og også større risiko for at udvikle depression, angst eller kronisk nyresygdom.

 

Én af forskerne bag disse nedslående meldinger er Maria Hornstrup Christensen, diabetesjordemoder og postdoc ved Steno Diabetes Center i Odense.

Hun mener, at den nye viden er vigtig.

”Det viser, at der er brug for gode opfølgningsprogrammer for kvinder, som har haft graviditetsdiabetes”, siger hun.

Data fra 760.000 kvinder

Som led i sin ph.d. undersøgte Maria Hornstrup Christensen og en gruppe forskerkollegaer data fra hele 760.000 danske kvinder, som har født i perioden 1997-2018.

Den store mængde data kommer fra flere nationale registre, hvori man kan blandt andet kan se antallet af nye fødsler og hvor mange af dem, som har haft graviditetsdiabetes.

Man kan også se, hvor mange der har udviklet hjertekarsygdom eller købt receptpligtig medicin mod visse sygdomme.

Ved at sammenkøre disse data kunne forskerne undersøge, om der er en sammenhæng mellem graviditetsdiabetes og senere udvikling af sygdomme som hjertesvigt, depression, angst eller bipolar lidelse.

Klar sammenhæng

Og forskningen slår fast: Der er en tydelig sammenhæng mellem de kvinder, som har haft graviditetsdiabetes, og de kvinder, som senere i livet udvikler visse alvorlige sygdommme.

”Vi kan se, at dobbelt så mange udvikler hjertekarsygdom sammenlignet med kvinder, der ikke har haft graviditetsdiabetes”, siger Maria Hornstrup Christensen.

Forskerne undersøgte også risikoen for psykiske lidelser hos kvinder, der tidligere har haft graviditetsdiabetes.

”Her kunne vi se, at cirka 20% flere udvikler depression eller angst”, siger Maria Hornstrup Christensen.

”Derimod fandt vi tæt på ingen øget risiko for at udvikle bipolar lidelse eller psykostiske tilstande”, siger hun.

I et tredje studie så forskerne på risikoen for at udvikle nyresygdom. Her fandt de også en sammenhæng, idet cirka dobbelt så mange kvinder med graviditetsdiabetes udvikler kronisk nyresygdom, mens der ikke er flere, som udvikler akut nyresygdom.

Maria Hornstrup Christensen understreger, at man ikke kan konkludere, at graviditetsdiabetes direkte fører til udvikling af de nævnte sygdomme - det kan blot konstateres, at der er relativt flere, som udvikler sygdommene.

I et opfølgende studie fandt forskerne ingen sammenhæng mellem graviditetsdiabetes og brystkræft.

Brug for opfølgning

I dag anbefales kvinder, der har haft graviditetsdiabetes, at få opfølgning tre måneder efter fødslen og derefter med 1 til 3 års interval resten af livet. Alligevel er det langt fra alle, der bliver fulgt så tæt.

”Derfor er der brug for, at vi udvikler et bedre opfølgningsprogram”, siger Maria Hornstrup Christensen, som fra december 2024 medvirker i et nyt stort forskningsstudie om netop dette.

Studiet er et samarbejde mellem Steno Diabetes-Centrene i Aarhus og Odense.

Opdateret