8-Bedre behandling hos egen læge - når viden deles

De fleste foretrækker at blive behandlet for diabetes hos egen læge frem for at skulle på hospitalet. Et nyt projekt viser, hvordan man kan flytte viden om diabetesbehandling fra hospitalerne ud til de praktiserende læger, som dermed bliver endnu bedre til at behandle for eksempel personer med diabetes og hjertesygdom.

 

Praktiserende læger er allerede dygtige til at behandle borgere med diabetes, men der er mulighed for, at de kan blive endnu dygtigere.

Det siger Thim Prætorius, som er seniorforsker på Steno Diabetes Center Aarhus. Han er én af forskerne bag det nye studie om vidensdeling fra hospitaler til læger.

”For borgerne er det rigtig rart at komme hos deres egen, allerede dygtige læge, som kender til hele borgerens sygehistorik”, siger han.

”Derfor vil vi gerne finde metoder til at gøre diabetesbehandlingen endnu bedre hos egen læge”.

Videokonferencer gav læger ny viden

I projektet deltog 25 lægepraksisser i flere online videokonferencer med forskellige temaer.

Ét tema var type 2-diabetes og hjertesygdom. Et andet var type 2-diabetes og nyresygdom. Et tredje tema var type 2-diabetes og kolesterol og lipider, som er en gruppe af fedtstoffer.

Desuden blev lægerne introduceret til et IT-værktøj, hvor de kan se blodtryk, blodsukkerværdier og anden vigtig information om den enkelte borger med diabetes.

Et år efter studiets start målte forskerne, om videokonferencerne havde gjort en forskel.

”Vi kunne se, at lægerne blev bedre til at behandle personer med type 2-diabetes og hjertesygdom med den rette medicin”, siger Thim Prætorius.

”Så det er meget positivt, at det på den måde er muligt at klæde lægerne bedre på til at behandle denne alvorlige sygdom”, siger han.

Gammel viden forplanter sig

Forskerne kunne ikke med statistisk sikkerhed måle, at lægerne blev bedre til at behandle personer med type 2-diabetes og nyresygdom eller type 2-diabetes og højt kolesteroltal.

”Men det skyldes nok, at retningslinjerne for behandling af disse sygdomme er ældre end for behandling af type 2-diabetes og hjertesygdom”, siger Thim Prætorius.

”Det er nærliggende at forestille sig, at retningslinjer med tiden vil forplante sig til de almene lægepraksisser, men med videokonferencer kan vi få ny viden hurtigere ud til lægerne”, siger han.

Egne borgere

Et andet vigtigt element i forskningen er, at lægerne under konferencerne kunne tage udgangspunkt i borgere, som er tilknyttet deres egen praksis.

”Det gør, at lægerne ikke blot bliver bedre til at behandle på et generelt plan, men at de bliver bedre til at behandle netop de borgere, der er tilknyttet deres praksis – og det kommer i høj grad også borgerne til gode”, siger Thim Prætorius.

Han håber, at hospitalerne fremover vil åbne sig mere udad og for eksempel dele viden i højere grad.

Opdateret