Opsporing af personer med prædiabetes

Vi har initieret et projektsamarbejde med Aalborg Universitet (AAU) og en række kommuner med det formål at undersøge, om der kan udvikles en algoritme til opsporing af personer med prædiabetes og udiagnosticeret type 2-diabetes.

 

Baggrund for projektet

Forekomsten af diabetes er stigende i Danmark. Der er sket mere end en tredobling af forekomsten af type 2-diabetes i Region Nordjylland i løbet af de sidste 20 år, og i 2022 var der 30.100 personer med type 2-diabetes. Derudover går mange rundt med type 2-diabetes uden at vide det. Endnu flere har prædiabetes, som er et forstadie til type 2-diabetes. Forskning har vist, at for hver gang der er 100 mennesker med diagnosen type 2-diabetes, vil der være 32, som har diabetes uden at vide det, og 150 personer, som har prædiabetes. 30-40 procent af dem, der har prædiabetes, vil udvikle type 2-diabetes i indenfor 3-4 år. En tidlig indsats med det sigte at hindre, at sygdom opstår, er derfor helt afgørende.

Formål med projektet

På baggrund af ovenstående har vi initieret et projektsamarbejde med Aalborg Universitet (AAU) og en række kommuner med det formål at undersøge, om der kan udvikles en algoritme til opsporing af personer med prædiabetes og udiagnosticeret type 2-diabetes. Kommunerne bidrager til dataindsamlingen. Sekundært ønsker vi at blive klogere på, hvor der kan arbejdes med opsporing i fremtiden, og om der er arenaer, hvor der kan opspores flere end andre steder.

Senere vil vi arbejde ind i, hvilken indsats, der bør tilbydes personer med prædiabetes med det formål at nedbringe risikoen for, at type 2-diabetes udvikles.