10. Søskendepanel - Om at stå på sidelinjen
Hvordan er det at være bror eller søster til én, der har diabetes?
Det spørgsmål er omdrejningspunktet for den snak, som Victoria, Tammie og Anne-Sofie skal have, da de en tirsdag eftermiddag møder hinanden.
For alle har de en søskende med type 1 diabetes - og alle kender de derfor til tankerne og oplevelserne med, hvordan det er, når ens søskende får en kronisk sygdom.
Søskende på sidelinjen rammes også
På cafébordet foran de tre søskende er der sodavand, frugt og kage - og så er der også en bunke kort med spørgsmål, der alle handler om det at være bror eller søster til én med diabetes.
Anne-Sofie, Victoria og Tammie skiftes til at trække et spørgsmål fra bunken, og derefter er ordet frit.
Og et af de første spørgsmål handler om, hvilke reaktioner de tre søskende møder fra andre, når de hører, at de har en bror eller søster med diabetes.
De tre i panelet møder alle meget forskellige reaktioner, men derudover er der også en helt anden ting, de er enige om.
Nemlig at det ikke kun er det barn, der får diabetes, der rammes - det gør de søskende, der står på sidelinjen, også.
Tammie, der er storesøster til Julia på 10, der har diabetes, siger:
Man skal ikke pyldre om én, men bare spørge, hvordan ens søskende har det - eller hvordan man selv har det.
Anne-Sofie, der er storesøster til Josephine på 14, som har diabetes, og Victoria, der er storesøster til Sebastian på 13, der har diabetes, nikker og følger op:
Når folk kunne se, der var noget galt, så ville jeg bare gerne have et kram. De skulle ikke spørge om så meget, men det var bare det med at få det kram - og det var sådan set lige meget, hvem det var fra.
Den opmærksomhedskrævende diabetes
Udover de mange spørgsmål i bunken, så har de tre søskende også hver især taget et spørgsmål med, som de gerne vil høre de andres meninger om.
Tammie spørger, hvad de to andre syntes, det sværeste var at forholde sig til, dengang en bror/søster fik diabetes, mens Anne-Sofies spørgsmål handler om, hvordan man som søskende kan spørge ens bror/søster, om han eller hun ikke vil måle blodsukker.
Og så er der Victoria, hvis spørgsmål handler om, hvordan man som søskende godt kan føle sig overset, når ens bror eller søster får diabetes.
For som hun selv siger, så kunne den megen fokus på hendes bror Sebastian især i de første måneder nemt gøre, at hun følte sig overset.
Anne-Sofie nikker og fortæller:
Hvis jeg nogle gange er ved at fortælle, hvad jeg har lavet i skolen, når jeg ikke ret langt, før jeg bliver afbrudt af mine forældre, der beder Josephine tjekke sit blodsukker - og så går alt opmærksomheden på det.
De tre søskende har derfor også et par gode råd til forældrene, så de ikke overser den søskende, der ikke har diabetes.
Tammie siger:
Hvis man sidder ved aftensmadsbordet, så lad være med at spørge, mens man er i gang med at måle blodsukker - for så virker det helt ligegyldigt for mig, at du spørger.
Mens Victoria supplerer:
Tag én ting ad gangen og lad være med at få diabetes til at fylde mere, end det gjorde før. Så brug de første fem minutter til at få styr på diabetes og spis så aftensmad som ‘normalt’ bagefter.
De gode råd til andre
Inden snakken er slut, slutter de tre søskende med at give deres bedste råd videre til andre unge, der ligesom dem også har en bror eller søster med type 1 diabetes.
Anne-Sofie siger:
Mit råd er, at man skal adskille ens søskende fra ens søskendes diabetes, så når der er et problem, skal man tænke, om det er ens søskende eller ens søskendes diabetes, det handler om.
Mens rådet fra Tammie lyder:
Vær ikke bange for at prøve dig frem, hvis dine forældre spørger, om du vil hjælpe din søskende - men husk at ansvaret ikke ligger på dine skuldre.
Victoria slutter med det sidste råd:
Find en at snakke med, hvis du er ked af det, for der vil være tidspunkter, hvor man er ked af det - og det er bare vigtigt at komme ud med ens følelser.
Tekst og foto: Astrid Bruun Bonnén / GoLittle
Hør afsnittet med Tammie, Anne-Sofie og Victoria i Steno Diabetes Center Nordjyllands podcast Diabetesfamilier - en podcast, der handler om, hvad der sker, når børn og unge får konstateret type 1 diabetes.
Hør flere historier og erfaringer fra børnefamilier med diabetes i podcasten Diabetesfamilier, hvor du også kan få vigtig viden fra eksperter samt aflivet myter om diabetes.
Find podcasten Diabetesfamilier i din podcast-app - og husk at dele den med andre børnefamilier, der kan have brug for gode råd og erfaringer om livet med type 1-diabetes.
Og har du brug for mere information om livet med diabetes hos børn og unge, så kan du hente Sten-O Starter-appen helt gratis i App Store eller Google Play.
Læs om og lyt til de øvrige episoder
Opdateret