9. Forældrepanel: Om at være mor og far til en ung med diabetes

Er man forælder til et barn med diabetes, så kender man til det - alle bekymringerne og tankerne, der følger med. Jane, Jørgen og Kristina er alle forældre til en teenager med type 1 diabetes, og netop det taler de om, da de mødes på en café i Aalborg.

Ingen af de tre forældre kender hinanden, inden de en torsdag formiddag møder hinanden for første gang.

Men trods det ved de på forhånd alligevel, at de har en masse til fælles.

Jørgen, Kristina og Jane er nemlig alle forældre til en teenager med type 1 diabetes, og derfor er de nu mødtes over en kop kaffe og et stykke kage på en café i Aalborg.

Sammen vil de vende de tanker og oplevelser, de som forældre til et barn med diabetes alle tre kender til.

 

Bekymringerne og kærligheden

På bordet foran Jane, Jørgen og Kristina ligger en bunke kort med forskellige spørgsmål og dilemmaer.

Spørgsmål om alt fra diskussioner og bekymringer til hvornår man som forældre kan give slip.

Paneldeltagerne skiftes til at trække et spørgsmål, hvorefter ordet er frit - og et af de første spørgsmål handler om, i hvilke situationer der kan opstå diabetes-diskussioner.

Kristina, der er mor til Thomas på 17, lægger ud og fortæller, at der især kan opstå diskussioner i forbindelse med sønnens byture og ikke mindst vigtigheden af at spise, når han er hjemme igen.

Jane, der er mor til Andreas på 16, fortæller, at det for hende er især de natlige diskussioner, der fylder.

Andreas er nemlig på efterskole, og når hans blodsukker bliver lavt om natten, får Jane og hendes mand en besked - og det leder tit og ofte til natlige diskussioner med Andreas.

Jane, Kristina og Jørgen, der er far til Josephine på 14, er dog alle enige på et punkt:

Nemlig at indblandingen og diskussionerne kun kommer af én ting: Kærlighed til børnene.

 

“Hvornår giver man slip?”

Udover de mange spørgsmål i bunken, så har de tre forældre også hver især selv taget et spørgsmål med, som de gerne vil høre de andres meninger om.

Jørgens spørgsmål handler om, hvordan og hvor meget andre voksne omkring barnet skal involveres i barnets diabetes, mens Kristina gerne vil vide, hvordan man får sit barn til at forstå forældrenes bekymringer.

Jane har også et spørgsmål med, og det lyder:

Det handler om det her med at give slip - for hvornår giver man slip? Mine bekymringer er jo enorme.

 

Inden Jørgen som den første deler sine tanker om dilemmaet:

Et problem i det med at holde øje er også, at vi kan se, hvis vores datters blodsukker pludselig stiger og så konfrontere hende med det - vi kan jo afsløre hende hele tiden og altid. Vi har valgt, at hun i dagtimerne selv passer sin diabetes, og der holder vi ikke øje, mens vi prøver at give hende frikvarter om natten, hvor vi tager over.

 

Den sidste i panelet, Kristina, er derimod i dag nået dertil, hvor hun helt har givet slip, så sønnen Thomas selv passer sin diabetes.

Kristina siger:

Nu har Thomas lige fået kørekort, og det er lidt den samme følelse som at lade ens barn køre bilen i trafikken - det er jo et kæmpe ansvar. Og det er lidt det samme som med at give slip - men det skal jeg jo! Og så kan jeg jo se, at han jo faktisk klarer det fint, når jeg så giver slip.

 

 

De gode råd til andre

Efter at have delt tanker og oplevelser med hinanden, slutter Kristina, Jane og Jørgen mødet af med at give deres bedste råd videre til andre, der ligesom dem også er forældre til børn med diabetes

Kristina siger:.

Mit råd til andre er - og det er så nemt at sige - men at man skal prøve at sænke skuldrene og prøve at tro på, de unge har styr på det.

 

Mens Jørgens gode råd handler om at sørge for hele tiden at bevare tilliden mellem forældrene og barnet.

Det sidste råd står Jane for:

Jeg vil faktisk gerne prøve at pille barnet lidt ud af ligningen denne gang. For vi forældre er her også kun én gang, og det er også vores liv, og jeg har af og til selv oplevet, at jeg kan blive lidt hård ved mig selv. Så man skal også huske lidt større egenomsorg.

 

Tekst og foto: Astrid Bruun Bonnén / GoLittle

 

Hør afsnittet med Kristina, Jane og Jørgen i Steno Diabetes Center Nordjyllands podcast Diabetesfamilier - en podcast, der handler om, hvad der sker, når børn og unge får konstateret type 1 diabetes.

Hør flere historier og erfaringer fra børnefamilier med diabetes i podcasten Diabetesfamilier, hvor du også kan få vigtig viden fra eksperter samt aflivet myter om diabetes.

Find podcasten Diabetesfamilier i din podcast-app - og husk at dele den med andre børnefamilier, der kan have brug for gode råd og erfaringer om livet med type 1-diabetes.

Og har du brug for mere information om livet med diabetes hos børn og unge, så kan du hente Sten-O Starter-appen helt gratis i App Store eller Google Play.