8. Ungepanel: Om at være ung med diabetes

Hvordan er det at være ung med diabetes - og hvordan håndterer man kærester, krop og forældre? Det skal Mille, Thomas og Kathrine tale om, da de en eftermiddag mødes på en café. Sammen vil de her dele tanker og oplevelser om netop at være ung med type 1 diabetes.

På cafébordet i Aalborg er der frugt, sukkerfri cola og chokoladekage, og bag de tre mikrofoner sidder Mille, Thomas og Kathrine på henholdsvis 16, 17 og 19.

De kender ikke hinanden, men alligevel har de en helt masse til fælles.

De har nemlig alle tre type 1-diabetes, og sammen skal de nu vende erfaringer, tanker og oplevelser om det med netop at være ung med diabetes.

Både når det kommer til diskussioner og svære øjeblikke, men også forældre, krop og kærester.

 

Forældre-indblanding på godt og ondt

På bordet foran Mille, Kathrine og Thomas ligger en bunke kort med forskellige spørgsmål og dilemmaer, og de tre i panelet skiftes til at trække et kort, hvorefter ordet er frit.

Et af de første spørgsmål handler om, hvornår forældre kan blande sig for meget i ens diabetes, og spørger man de unge i panelet, er det især forældrenes trang til at holde øje med blodsukkeret, der kan fylde meget.

Selvom de alle godt ved, forældrene kun gør det i den bedste mening.

Mille siger:

Det er selvfølgelig fedt, de kan følge med, men det kan også godt blive for meget, især når jeg er ude med venner og veninder, og de hele tiden skal skrive.

 

Udover spørgsmål om forældre og diabetesdiskussioner, så er der i bunken også spørgsmål om f.eks. dating og kærester.

Og et af dem trækker Mille:

Hvilken rolle spiller din diabetes i forhold til dating og kærester?

 

Og til trods for det ret private spørgsmål, så har alle paneldeltagerne erfaringer og oplevelser - og ikke mindste gode tips - de kan dele med de andre.

Kathrine fortæller og smiler:

Dengang jeg havde en kæreste, og når der.. skulle ske noget, så havde jeg altid en juice med ind på natbordet til når, mit blodsukker blev lavt.

 

 

De personlige spørgsmål

I bunken af spørgsmål ligger også tre helt særlige spørgsmål - nemlige spørgsmål som de tre unge i panelet hver især selv har taget med.

Kathrines spørgsmål går på, hvad de andre tænker om at få børn, nu hvor de har diabetes, mens Mille gerne vil vide, hvordan de andre i panelet håndterer vredesudbrud grundet et højt blodsukker.

Og så er der Thomas, hvis spørgsmål handler om, om de andre føler sig anderledes på grund af deres diabetes.

Mille siger, inden de tre unge i panelet bliver enige om noget, der måske kan gøre det hele lidt lettere, når det kommer til ens diabetes:

Jeg tror egentlig aldrig, jeg har følt mig anderledes, men den opmærksomhed jeg har fået på grund af min diabetes, har gået mig på.

 

Nemlig at en lille smule humor faktisk kan være en god ting.

Mille griner:

Hvis mit blodsukker bliver højt, kan jeg godt joke med, at ‘nu dør jeg sgu nok’.

 

Mens Kathrine supplerer:

Man kan godt grine lidt og joke lidt, samtidig med man selv tager det seriøst.

 

 

De gode råd til andre

Efter at have delt en masse erfaringer og oplevelser med hinanden, slutter de tre unge og erfarne diabetikere med at give deres bedste råd videre til andre unge, der ligesom dem også har type 1-diabetes.

Katrine siger:

Mit råd til andre er at møde andre unge med diabetes - det giver én så meget.

 

Mens Thomas’ råd handler om, at man ikke skal stå alene med sin diabetes, ligesom det også kan være en god idé at finde en passion, så det hele ikke handler om diabetes.

Det sidste råd står Mille for:

Man skal prøve at acceptere sin diabetes, selvom det lyder så mega svært - men det er så ærgerligt, at man bruger så meget tid på at hade noget, man har resten af ens liv.

 

Tekst og foto: Astrid Bruun Bonnén / GoLittle

 

Hør afsnittet med Mille, Thomas og Kathrine i Steno Diabetes Center Nordjyllands podcast Diabetesfamilier - en podcast, der handler om, hvad der sker, når børn og unge får konstateret type 1 diabetes.

Hør flere historier og erfaringer fra børnefamilier med diabetes i podcasten Diabetesfamilier, hvor du også kan få vigtig viden fra eksperter samt aflivet myter om diabetes.

Find podcasten Diabetesfamilier i din podcast-app - og husk at dele den med andre børnefamilier, der kan have brug for gode råd og erfaringer om livet med type 1-diabetes.

Og har du brug for mere information om livet med diabetes hos børn og unge, så kan du hente Sten-O Starter-appen helt gratis i App Store eller Google Play.

Opdateret