5. Et voksenliv med diabetes
Åbenhed gør det nemmere at have diabetes - også som voksen
På køleskabet hænger det sort/hvide scanningsbillede af lille Ella.
Hun kommer til verden til sommer, og mens de kommende forældre, Helene og hendes mand, tæller ned til, at familien går fra to til tre, så kræver graviditeten i dag lidt ekstra af Helene.
Hun har nemlig diabetes, og med den kroniske sygdom, som type 1-diabetes er, i rygsækken, kan voksenlivet med graviditet, job og uddannelse for nogle synes udfordrende.
Men gode rutiner og en accept af sin diabetes kan være med til at sikre et voksenliv som alle andres.
Diabetes som et karaktertræk
Helene bor med sin mand i den østlige del af Aalborg. Hun fik konstateret diabetes som 13-årig, og selvom sygdommen har været en del af hendes liv siden teenageårene, så spiller den i dag en meget lille rolle.
Takket være faste hverdagsrutiner omkring sin diabetes og ikke mindst en accept af og en åbenhed om sin sygdom.
Helene siger:
Jeg har valgt at være åben om min diabetes, fordi jeg har været nervøs for, hvilke fordomme jeg kunne blive mødt med. Og derfor er det nemmere fra starten at sige, ‘jeg har det her’, frem for at andre begynder at tænke mærkelige tanker om mig.
Og trods sin kroniske sygdom så har Helene heller aldrig oplevet at blive valgt fra på grund af sin diabetes. Hvilket blandt andet kan skyldes netop åbenheden omkring sygdommen.
Hun fortæller:
Jeg har aldrig selv været bange for at fortælle folk om det. Min diabetes har været et karaktertræk, jeg præsenterer mig selv med.
En jublende lykkelig mormor
Mens diabetes-sygdommen i dag ikke får lov at fylde ret meget i Helenes liv, så får lille Ella i stedet lov at fylde en hel del.
Den pige, som Helene og hendes mand til sommer bliver forældre til.
Og udover de kommende forældre glæder sig, så gør Helenes mor - og den kommende mormor - det også. For da Helene fik konstateret diabetes, virkede drømmen om et fremtidigt barnebarn næsten utopisk for Helenes mor.
Helene fortæller om dengang, hun konstateret sin sygdom:
Jeg havde en mor, der var rædselsslagen for, hvad der skulle ske med mig. Ville jeg kunne få børn og klare en uddannelse?
Så da graviditeten var en realitet, blev den kommende mormor også ringet op på FaceTime for at få overbragt den gode nyhed.
Helene fortæller:
Min mor brød grædende sammen og fik tårer i øjnene og var både glad og lettet. Og man forstår godt den lettelse, når man får at vide, noget er sket, som man ikke troede muligt.
Accepten af diabetes som en del af livet
I Aalborg bor David på 32 med sin kæreste.
Han fik konstateret diabetes som 6-årig, og ligesom med Helene så fylder hans sygdom i dag minimalt. Til trods for blodsukkermålinger og insulinpumpe samt den rygsæk med diabetesudstyr, der følger ham, hvor end han går.
For David har en åbenhed omkring sygdommen også været en af nøglerne til, at han i dag lever et voksenliv som alle andre - trods sin diabetes. Et voksenliv med job, uddannelse og kæreste.
David fortæller:
Det er nemmere at acceptere min diabetes, når jeg også er åben om den. Så tal om det, læg det ud og fortæl andre, hvad det drejer sig om. For så går folk heller ikke og gætter på, hvad det er. Og hvis du er åben om det, så er det også nemmere for dig selv at acceptere, at du har et liv med diabetes.
Hør flere historier og erfaringer fra børnefamilier med diabetes i podcasten Diabetesfamilier, hvor du også kan få vigtig viden fra eksperter samt aflivet myter om diabetes
Find podcasten Diabetesfamilier i din podcast-app - og husk at dele den med andre børnefamilier, der kan have brug for gode råd og erfaringer om livet med type 1-diabetes.
Og har du brug for mere information om livet med diabetes hos børn og unge, så kan du hente Sten-O Starter-appen helt gratis i App Store eller Google Play.
Læs om og lyt til de øvrige episoder
- 1. Når diagnosen rammer
- 2. Tilbage til hverdagen
- 3. Tilbage til skolen
- 4. Ung med diabetes
- 6. Når man bare ikke vil have diabetes
- 7. Når kontrollen tager overhånd
- 8. Ungepanel: Om at være ung med diabetes
- 9. Forældrepanel: Om at være mor og far til en ung med diabetes
- 10. Søskendepanel - Om at stå på sidelinjen