3. Tilbage til skolen
Gode rutiner og aftaler med skolen gav ro i maven
På bordet foran sig ligger det hæfte, Anne selv har lavet. Med beskrivelser, gode råd og vejledninger til, hvordan man gør, hvis man f.eks. som forælder til en af hendes søns klassekammerater får Jacob hjem på besøg til en legeaftale.
Jacob har nemlig diabetes, og for både Anne og hendes mand Lasse har det helt fra begyndelsen været vigtigt, at Jacob kunne præcis det samme som sine klassekammerater, da han skulle starte i skole. Til trods for den diabetesdiagnose Jacob har med sig i rygsækken.
En åbenhed om sygdommen
Og her kan Annes hæfte altså være en hjælp. I det er der nemlig beskrivelser og vejledninger, man kan slå op i, hvis man har brug for råd og viden om Jacobs diabetes.
Hæftet ligger permanent i Jacobs taske og er lavet til f.eks. de forældre til Jacobs klassekammerater, der endnu ikke helt ved, hvad diabetes er.
Hæftet med de gode råd kan dog ikke stå alene. Det giver også en tryghed, at Anne og Lasse altid er tilgængelige og aldrig længere end et telefonopkald væk.
For Anne og Lasse har en åbenhed om Jacobs sygdom nemlig også været vigtig.
Anne siger:
På første forældremøde i 0. klasse præsenterede vi os selv, og her sagde vi, at vi var forældre til Jacob, og at han havde diabetes. Og at man gerne måtte spørge ind til det.
Mens Lasse fortsætter:
At tale om det fra starten har været med til at gøre Jacob lige så meget til en af de andre, som hvis han ikke havde haft diabetes.
Flødeboller og fødselsdagskage
Et andet sted, hvor Jacob skal være som sine klassekammerater, er, når det kommer til fødselsdage og uddelinger i klassen. Også her har Anne og Lasse helt fra begyndelsen gjort det klart, at der ikke skulle gøres forskel på Jacob.
Anne siger:
Vi fortalte skolen til at starte med, at hvis der er uddelinger i klassen, så skal Jacob have fuldstændig det samme som alle andre. Der skal ikke gøres forskel.
Lasse nikker og fortsætter:
Det er vigtigt, at han får et så normalt liv som muligt, så han ikke føler, at det bare ikke kunne være værre med den her sygdom. Hvis han pludselig ikke måtte få fredagsslik, men det måtte alle kammeraterne, så ville det jo betyde alt for meget, at han har den her sygdom.
De gode rutiner og det gode samarbejde med skolen
Udover åbenheden om sygdommen så har gode rutiner helt fra begyndelsen og et godt samarbejde med skolen også været vigtigt for familien.
Det har nemlig været med til at give Anne og Lasse en tryghed i at give ansvaret fra sig, mens Jacob er i skole og i stedet overlade det til Jacobs kontaktperson på skolen, Laila.
Hun hjælper hver dag Jacob med at holde styr på blodsukkeret og på den mad, han spiser - blandt andet når det kommer til den madpakke, Jacob hver dag får med sig i skole.
Lasse siger:
Jacobs madpakke består af rugbrød, en müslibar eller nogle kiks, en bolle og så en form for grøntsager. Og så ligger der en lille seddel øverst i madpakken, hvorpå der står, hvad de forskellige ting i madpakken indeholder.
Og mens sedlen i madpakken fortæller, hvad Jacobs frokost indeholder af kulhydrater, så hjælper Laila i spisefrikvarteret Jacob med at indtaste de rigtige tal på hans pumpe.
Laila siger:
Hver gang han skal spise, skal vi finde ud af sammen med ham, hvad for noget mad han gerne vil have, og hvor mange kulhydrater han skal trykke ind på pumpen.
Og kommer Laila i tvivl, ved hun, at hun altid kan ringe og få råd og vejledning af Anne og Lasse.
Et godt samarbejde forældrene og skolen imellem der - sammen med de gode rutiner - har været med til at sikre, at både Anne og Lasse, men også Laila er trygge ved, at Laila har ansvaret for Jacobs diabetes, mens han er i skole.
Hør flere historier og erfaringer fra børnefamilier med diabetes i podcasten Diabetesfamilier, hvor du også kan få vigtig viden fra eksperter samt aflivet myter om diabetes.
Find podcasten Diabetesfamilier i din podcast-app - og husk at dele den med andre børnefamilier, der kan have brug for gode råd og erfaringer om livet med type 1-diabetes.
Og har du brug for mere information om livet med diabetes hos børn og unge, så kan du hente Sten-O Starter-appen helt gratis i App Store eller Google Play.
Læs om og lyt til de øvrige episoder
- 1. Når diagnosen rammer
- 2. Tilbage til hverdagen
- 4. Ung med diabetes
- 5. Et voksenliv med diabetes
- 6. Når man bare ikke vil have diabetes
- 7. Når kontrollen tager overhånd
- 8. Ungepanel: Om at være ung med diabetes
- 9. Forældrepanel: Om at være mor og far til en ung med diabetes
- 10. Søskendepanel - Om at stå på sidelinjen
Opdateret