7. Når kontrollen tager overhånd
Jeg tror, jeg har sagt til mig selv, at jeg skal give lidt mere slip.
Ordene kommer fra Trine på 20, der med et smil tænker på den rejse, hun og veninden skal på lige om lidt.
En rejse, hvor de gennem syv uger skal opleve nye lande og kulturer - men hvor Trine også skal balancere rejsefrihed med diabeteskontrol.
For mens Trine ligesom andre unge drømmer om i sit sabbatår at opleve verden, så har hun samtidig en følgesvend med sig i rygsækken, som de færreste andre unge har.
Nemlig en diabetesdiagnose, der kræver kontrol og struktur - både på ferien, men også i hverdagen.
Når tankerne om sygdommen tager overhånd
Trine, der bor lidt uden for Aalborg, var ikke ret gammel, dengang hun fik konstateret type 1 diabetes.
Insulin og blodsukkermålinger blev derfor også hurtigt en del af Trines hverdag, og i dag tænker hun ikke nær så meget over sygdommen i dagligdagen. Næsten da.
For den megen kontrol, sygdommen kræver, kan derimod fra tid til anden godt komme til at fylde lidt for meget i Trines tanker.
Trine siger:
Det kan tage overhånd, hvis jeg tænker mere over det, end hvad godt egentlig er. Og det, tror jeg klart godt, kan betyde, at jeg ikke slapper helt så meget af. Man skal jo hele tiden have det med sig i tankerne. Jeg tror bare, man altid har den der lille djævel på skulderen, der hele tiden siger til én, at man skal huske at måle blodsukker og huske at tage insulin.
Jagten på det flotte blodsukker
I Aabybro lidt nord for Aalborg bor 18-årige Emilie. Og ligesom Trine kan Emilies tanker om blodsukkermålinger og diabeteskontrol fra tid til anden også fylde mere, end hvad godt er.
Emilie siger:
Jeg har altid gerne villet have, at mit blodsukker ligger godt, ligesom jeg også altid har tænkt over, om jeg lever op til de forventninger, som sygeplejerskerne og mine forældre har. Det er ligesom, hvis man gerne vil have gode karakterer i skolen - man vil gerne gøre det så godt som muligt, og derfor kan det også være frustrerende, hvis ikke det går godt.
Mere mig - mindre diabetes
Men selvom tankerne om diabetes-sygdommen kan fylde meget, så har Emilie også besluttet sig for ikke at lade sygdommen styre alt for meget.
For hende er det nemlig vigtigt, at hendes diabetessygdom er en del af hende og passer ind i hendes liv, men uden at styre det.
Emilie slutter af med et smil:
Jeg vil gerne have, at det er min diabetes, der fylder mindst muligt og mig, der fylder mest muligt - hvis man kan sige det sådan?
Tekst: Astrid Bruun Bonnén / GoLittle, Foto: Privat
Hør afsnittet med Emilie og Trine i Steno Diabetes Center Nordjyllands podcast Diabetesfamilier - en podcast, der handler om, hvad der sker, når børn og unge får konstateret type 1 diabetes.
Hør flere historier og erfaringer fra børnefamilier med diabetes i podcasten Diabetesfamilier, hvor du også kan få vigtig viden fra eksperter samt aflivet myter om diabetes.
Find podcasten Diabetesfamilier i din podcast-app - og husk at dele den med andre børnefamilier, der kan have brug for gode råd og erfaringer om livet med type 1-diabetes.
Og har du brug for mere information om livet med diabetes hos børn og unge, så kan du hente Sten-O Starter-appen helt gratis i App Store eller Google Play.
Læs om og lyt til de øvrige episoder
- 1. Når diagnosen rammer
- 2. Tilbage til hverdagen
- 3. Tilbage til skolen
- 4. Ung med diabetes
- 5. Et voksenliv med diabetes
- 6. Når man bare ikke vil have diabetes
- 8. Ungepanel: Om at være ung med diabetes
- 9. Forældrepanel: Om at være mor og far til en ung med diabetes
- 10. Søskendepanel - Om at stå på sidelinjen
Opdateret