Tarmmikrobiotaens betydning for gestationel diabetes mellitus
Formål med forskningsprojektet
Kvinder med graviditetsdiabetes, samt deres børn, har en forøget risiko for at udvikle diabetes senere i livet. Dette kædes blandt andet sammen med en anderledes sammensætning af bakterier i tarmen. Formålet med vores studie er at undersøge, hvornår denne forandring i bakteriesammensætning opstår. Derudover at følge hvilke konsekvenser graviditetsdiabetes har for etablering af tarmbakterier hos den nyfødte. Man håber på, at resultaterne fra studiet både vil kunne bruges til tidlig diagnosticering af graviditetsdiabetes samt til nye behandlingstiltag for eksempel i form af probiotika til både mor og barn.
Metode og fremgangsmåde
Studiet tager udgangspunkt i vores store mor-barn kohorte (DANMOM) som følger gravide kvinder og deres nyfødte undervejs i graviditeten, ved fødslen, 14 dage efter fødslen, 6 måneder efter fødslen og derefter 1 gange årligt i 5 år. Kvinderne afleverer afførings-, blod- og urinprøver flere gange undervejs i projektet. Spyt og vaginalprøver bliver indsamlet lige op til fødslen. Modermælk bliver indsamlet 14 dage og igen 6 måneder efter fødslen. Fra barnet indsamler man afføring og en enkelt blodspotprøve. Derudover indhenter vi sundhedsoplysninger, som er relevante for projektet. Endeligt svarer deltagerne på en lang række spørgsmål ved hvert indsamlingstidspunkt, som blandt andet omhandler kost, livsstil, sygdomme, barnets udvikling og medicinforbrug.
Undersøgelserne af afføring, urin, spyt, modermælk og vaginalprøver for bakteriesammensætning sker ved hjælp af 16S rRNA sekventering. Blodprøverne analyseres blandt andet for diabetesrelaterede markører.
Projektet udgår fra Center for Klinisk Forskning, Regionshospital Nordjylland, i samarbejde med Afdeling for Kvindesygdomme, Graviditet og Fødsel på Regionshospital Nordjylland. Ligeledes er projektet støttet af Steno Diabetes Center Nordjylland, Marie Pedersen og Jensine Heibergs Legat og Niels Jensens forskningslegat.
Status på projekt
Status på forskningsprojektet (juli 2024) er, at 202 kvinder har deltaget under graviditeten. 110 af disse kvinder har valgt at forsættes med deres børn efter fødslen. På nuværende tidspunkt er vi i gang med at analysere tarmbakterierne i graviditetsprøverne fra kvinderne. Disse analyser skal bruges til at undersøge, om gravide der udvikler GDM, har en ubalance tidligt i graviditeten. Resultaterne forventes at være klar i slutningen af året.
Forskningsprojektet løber fra 2019 til 2025.
Flere forskningsprojekter
- ADAPT-T2D
- Beslutningsstøtte til estimering af insulindosis ved type 2-diabetes
- Beslutningsstøtteværktøj til revurdering af medicinsk behandling af personer med type 2-diabetes
- Database til kortlægning og bremsning af udvikling af diabetesnerveskader
- Diabetes, fald og knoglebrud
- Diabone2
- Kontinuerlig glukosemonitorering til støtte af personer på oral antidiabetisk behandling
- Kontinuert glukosemonitorering hos diabetespatienter i hæmodialyse
- Kunstig intelligens til forudsigelse af hypoglykæmi
- MEDON
- Multidisciplinær team tilgang til diagnosticering og behandling af diabetespatienter med co-morbiditeter
- Øjenscreening i almen praksis
- Real-world Evaluation of the Costs and Causes of Fractures in patients with Diabetes Mellitus
- Undersøgelse af biomarkører som prædiktor for hjertesvigt hos patienter med type 2-diabetes uden tidligere erkendt hjertesygdom
Opdateret