Øjenscreening i almen praksis
Forskningsprojektet er finansieret af Steno Diabetes Center Nordjylland og Vissing Fonden.
Formål med forskningsprojektet
Personer med type 2-diabetes, som går til kontrol med deres diabetes hos deres alment praktiserende læge, har indtil videre måttet få foretaget øjenscreening for diabetisk retinopati hos en øjenlæge. Malene Krogh undersøger i sit forskningsprojekt, om diabetisk retinopati screening kan blive en del af de standardkontroller, der udføres i almen praksis.
Formålet med projektet er at undersøge, om kunstig intelligens kan benyttes til diabetisk retinopati screening i almen praksis for personer med type 2-diabetes. Kameraet, der anvendes til undersøgelsen, klassificerer automatisk fundusbillederne via kunstig intelligens, hvilket gør det muligt for praksispersonale at udføre screeningen.
Malene Krogh forventer, at øjenscreening for diabetisk retinopati i almen praksis, udført med den automatiske billedanalyse, vil kræve relativt små ændringer, men til gengæld kan gøre screeningen nemmere for patienten samt øge deltagelsen hertil.
Metode og fremgangsmåde
I projektet har personale fra 12 almen praksis klinikker i Nordjylland deltaget, hvorfra i alt 300 personer med type 2-diabetes har været med. Én øjenlæge praksis har også deltaget. Den kunstige intelligens software der er benyttet til øjenscreeningen, er danske Retinalyze A/S.
I projektet har personer med type 2-diabetes få foretaget øjenscreening for diabetisk retinopati i forbindelse med deres diabetes kontrol i almen praksis. Udover øjenscreening i almen praksis har størstedelen af patienterne efterfølgende fået foretaget endnu en øjenscreening hos den deltagende øjenlæge. Den ekstra øjenscreening hos øjenlægen er indført, for at kunne validere resultatet af den første øjenscreening udført i almen praksis med kunstig intelligens.
I projektet er patienternes holdning til øjenscreening i almen praksis blevet undersøgt gennem et spørgeskema. Praksispersonalet er blevet interviewet omkring deres holdning til flere aspekter vedrørende øjenscreeningen i almen praksis, herunder oplæringsforhold, organisering samt potentielle fordele og ulemper ved screening.
Status på projektet
Status på projektet er, at al dataindsamling er afsluttet, og dataanalyse er påbegyndt. Den første artikel (ud af fire) er under review.
Projektarbejdet er dog sat på pause grundet barsel, men genoptages til september 2024.
Forskningsprojektet løber fra marts 2021 til september 2025.
Hør mere om projektet
Flere forskningsprojekter
- ADAPT-T2D
- Beslutningsstøtte til estimering af insulindosis ved type 2-diabetes
- Beslutningsstøtteværktøj til revurdering af medicinsk behandling af personer med type 2-diabetes
- Database til kortlægning og bremsning af udvikling af diabetesnerveskader
- Diabetes, fald og knoglebrud
- Diabone2
- Kontinuerlig glukosemonitorering til støtte af personer på oral antidiabetisk behandling
- Kontinuert glukosemonitorering hos diabetespatienter i hæmodialyse
- Kunstig intelligens til forudsigelse af hypoglykæmi
- MEDON
- Multidisciplinær team tilgang til diagnosticering og behandling af diabetespatienter med co-morbiditeter
- Real-world Evaluation of the Costs and Causes of Fractures in patients with Diabetes Mellitus
- Tarmmikrobiotaens betydning for gestationel diabetes mellitus
- TONICS
- Undersøgelse af biomarkører som prædiktor for hjertesvigt hos patienter med type 2-diabetes uden tidligere erkendt hjertesygdom
Opdateret